Список на национални паркови на Белорусија

список на статии на Викимедија

Ова е список на национални паркови на Белорусија. Исто така наведени се главните природни резервати.

Моментално има четири национални паркови во Белорусија. Националниот парк „Бјаловешка шума“ е прекуграничен парк помеѓу Белорусија и Полска. Парковите заедно зафаќаат повеќе од 3,300 km2 (1,300 ми).

Национални паркови уреди

Име Белоруско име Регион Површина Основање
Национален парк „Бјаловешка шума“ Нацыянальны парк "Белавежская пушча" Брестска област и Гродненска област 873.63 km2 (337.31 ми) 1991 (1932)
Национален парк „Браславски езера“ Нацыянальны парк "Браслаўскiя азёры" Витепска област 691.15 km2 (266.85 ми) 1995
Национален парк „Припјатски“ Нацыянальны парк "Прыпяцкi" Гомељска област 858.41 km2 (331.43 ми) 1996
Национален парк „Нарачански“ Нацыянальны парк "Нарачанскi" Гродненска област, Минска област и Витепска област 1,178.00 km2 (454.83 ми) 1999

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди