Разлика помеѓу преработките на „Отровен брадавичар“

с (Нова статија преместена како Гила чудовиште)
===Односи со луѓето===
 
Иако Гила чудовиштето е отровно, неговите бавни движења значат дека тоа преставува мала закана за луѓето. Сепак има заслужено застрашувачки углед и често е убивано од луѓето што се плашат. Меѓу северноамериканските индијански племиња Гила чудовиштето имало измешана положба. Апачите верувале дека неговиот здив може да убие човек, а Тохоно одам( Tohono O’Odham) и Пимите (Pima) верувале дека поседува духовни моќи кои можат да предизвикаат болест. Во спротивност, Серите (Seri) и Јакуаите (Yaquai) верувале дека засолништето на Гила чудовиштето има лековити својства. Гила чудовиштето има настапено како чудовиште во филм од Б катергорија, Големото Гила чудовиште (The Giant Gila Monster). Митовите дека здивот на животното е доволно отровно да убие луѓе, дека може да плука отров или да скокне неколку стапки во воздухот за да нападне се сите невистинити. Друг мит верувал дека Гила чудовиштето немало анус и дека исфрлало отпадок низ устата, изворот од отровот и „смрдлив здив“.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
преведено од англиски на македонски јазик од Марија Тошевска