Разлика помеѓу преработките на „Филип V Македонски“

нема опис на уредувањето
 
== Социјална војна ==
Главна карактеристика на социјалната војна е тоа што Филип успешно ги разделил Грците со тоа што ги завојувал Спартанците со претставниците на [[Хеленската лига]] која што ги штитела интересите на [[Македонија]], а со самото тоа што ги разделил ја зголемил својата доминација во [[Грција]].
 
 
== Прва Македонска Војна ==
 
Во Првата Македонска војна Филип сакал Македонското влијание да го прошири и на јадранското крајбрежје.Првин ги нападнал Римските поседи во [[Илирија]] од морето,а потоа од копно, по што успешно го освоил градот [[Лисус]].По минималните успеси што ги направил во Илирија, тој направил сојуз со [[Ханибал]] каде што се договориле Филип на [[Ханибал]] да и испрати помош.
Римјаните пак ја осетиле опасноста па Филип,и нивниот одговор бил нападот на [[Етолската лига]] и на римскиот сојузник Атал од [[Пергамон]],со што Филип бил спречен да испрати помош на Ханибал,по што потоа [[Рим]] и [[Македонија]] потпишале мировен договор во [[Фојника]] град во [[Епир]]