Википедија:Што не е Википедија: Разлика помеѓу преработките

Избришана содржина Додадена содржина
с Без ‘‘в‘‘
+секција „Википедија не е демократија“
Ред 63:
# ''[[Лична страница|Лични страници]]''. [[Википедија:Википедијанци|Википедијанците]] имаат свои лични страници, но тие не се користат за информации кои се важни за работата на енциклопедијата. Доколку сакате да создадете лична страница која не е поврзана со енциклопедиската работа (на пример, поставување на Ваше резиме), искористете еден од многуте провајдери за бесплатни лични страници на Интернет.
# ''Простори за [[Магацин на датотеки|складирање на датотеки]]''. Ве молиме да испраќате датотеки кои се користат (или ќе бидат користени) во статиите на енциклопедијата; сè останато ќе биде избришано. Доколку имате некои важни слики, поставете ги на Википедиината Галерија, откаде можете да ги поврзете со Википедија.
 
===Википедија не е демократија===
{{кратенка|ВП:ДЕМОКРАТИЈА|ВП:НЕДЕМ}}
Википедија <span class="plainlinks">[http://mail.wikimedia.org/pipermail/wikien-l/2005-January/018735.html не е експеримент во демократија]</span> или било каков друг [[политички систем]]. Нејзиниот основен метод на одлучување на [[Википедија:Консензус|консензус]] е преку уредување и дискусија, ''не'' преку [[m:don't vote on everything|гласање]]. Иако уредувачите понекогаш користат анкети со гласање во обид да тестираат за консензус, анкетите и гласањата понекогаш и штетат наместо да и користат на дискусијата. Тие треба да се користат со внимание и се помалку врзувачки од било какво решение за консензус.
 
== Напомени ==
<cite id="fn_1">[[#fn_1_back|Напомена 1]]</cite> Иако намената на оваа страница е да посочи цврсто поставена политика, таа продолжува да се развива. Доколку сакате да ја цитирате во разговор, бидете сигурни дека сте ја прочитале најновата верзија.
 
[[Категорија:Начела и насоки на Википедија]]
 
<!-- interwiki links -->
 
<!-- interwiki links -->
[[af:Wikipedia:Wat Wikipedia nie is nie]]
[[ar:ويكيبيديا:ويكيبيديا ليست]]