Разлика помеѓу преработките на „Ева-Брит Свенсон“

нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Eva-Britt Svensson“)
 
Ознака: Изворно уредување 2017
 
'''Ева-Брит Свенсон''' (р. {{родена на |5 |декември |1946 година во Варнамо, [[Смоланд|Смаланд]] }}) е [[Шведска политика|шведска политичарка]] политичарка и поранешнапратеничкапоранешна пратеничка во Европскиот парламент . Таа е член на партијата Левица .
 
Свенсон била потпретседател на групата [[Европска обединета левица - Нордиска зелена левица|GUE/NGL]] и претседател на Комитетот за правата на жените и родовата еднаквост на [[Европски парламент|на Европскиот парламент]] . Таа исто така била член на Комисијата за внатрешен пазар и заштита на потрошувачите, замена за Комисијата за вработување и социјални прашања, член на делегацијата за односи со [[Израел]] и замена за делегацијата за парламентарна соработка на комитетот со [[Украина|ЕУ-Украина.]] Комитетот.
{{Infobox officeholder|name=Eva-Britt Svensson|nationality=Swedish|website=|signature=|religion=|profession=|occupation=|alma_mater=|residence=|children=|relations=|party=[[Left Party (Sweden)|Left Party]]|spouse=|death_place=|image=Eva-Britt Svensson in Brussels, 2011-04-11.jpg|death_date=|birth_place=[[Värnamo]], Sweden|birth_date={{Birth date and age|1946|12|5|df=y}}|successor=Mikael Gustafsson|predecessor=|term_end=2011|term_start=2004|majority=|parliament=European|constituency_MP=[[Sweden]]|caption=Ева-Брит Свенсон им ја опишува својата работа на гостите студенти на Кварнби фолкхогскола.|imagesize=|footnotes=}}
 
Свенсон е позната по тоа што се спротивставувала на ограничувањата на [[Слобода на говорот|слободата на говор]] ширум Европа и за спречување на перцепираните родови [[Стереотип|стереотипи]] . <ref>{{Наведени вести|url=https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/2686538/EU-wants-to-ban-sexist-TV-commercials.html|title=EU wants to ban 'sexist' TV commercials|last=Irvine|first=Chris|date=5 September 2008|work=The Daily Telegraph|access-date=5 September 2008|location=London}}</ref>
'''Ева-Брит Свенсон''' (родена на 5 декември 1946 година во Варнамо, [[Смоланд|Смаланд]] ) е [[Шведска политика|шведска политичарка]] и поранешнапратеничка во Европскиот парламент . Таа е член на партијата Левица .
 
Свенсон била потпретседател на групата [[Европска обединета левица - Нордиска зелена левица|GUE/NGL]] и претседател на Комитетот за правата на жените и родовата еднаквост [[Европски парламент|на Европскиот парламент]] . Таа исто така била член на Комисијата за внатрешен пазар и заштита на потрошувачите, замена за Комисијата за вработување и социјални прашања, член на делегацијата за односи со [[Израел]] и замена за делегацијата за парламентарна соработка [[Украина|ЕУ-Украина.]] Комитетот.
 
Свенсон е позната по тоа што се спротивставувала на ограничувањата на [[Слобода на говорот|слободата на говор]] ширум Европа и за спречување на перцепираните родови [[Стереотип|стереотипи]] . <ref>{{Наведени вести|url=https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/2686538/EU-wants-to-ban-sexist-TV-commercials.html|title=EU wants to ban 'sexist' TV commercials|last=Irvine|first=Chris|date=5 September 2008|work=The Daily Telegraph|access-date=5 September 2008|location=London}}</ref>
 
Таа го напуштила Собранието во септември 2011 година.
 
== Кариера ==
 
* Политички секретар на Левата партија (Vänsterpartiet) (1995–2004)
* Член на окружниот совет на левата партија (1995–2004)
* Потпретседател на Народното движење „Не за ЕУ“, Шведска (од 2001 г.)
 
== РеференциНаводи ==
{{наводи}}
 
 
== Надворешни врски ==
 
* [http://www.evabrittsvensson.se Evabrittsvensson.se, личен блог]
* [http://www.europarl.europa.eu/members/archive/alphaOrder/view.do?language=EN&id=28134 Биографија на Европскиот парламент]
 
* Declaration
{{Нормативна контрола}}
{{ОСНОВНОПОДРЕДУВАЊЕ:Свенсон, Ева-Брит}}
[[Категорија:Живи луѓе]]
[[Категорија:Родени во 1946 година]]
[[Категорија:Шведски политичари]]