Еоцен: Разлика помеѓу преработките

Додадени 2 бајти ,  пред 8 месеци
с
→‎top: Јазична исправка, replaced: Вегетација → Растителност, ността → носта
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: Тетис → Тетида (5))
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: Вегетација → Растителност, ността → носта)
Еоценот врз основа на седименти од [[Паратетис]] бил поделен на долен, среден и горен еоцен. Во еоценот се јавуваат две области на развој: северен (во областа на Северното и Аралско-туркестанското Море) и јужен (преостанатиот дел од Тетида). Во северниот дел седиментите се претставени со песоци, варовници, дуни и лапорци. За време на еоценот, Тетида го покрива поголемиот дел на Европа. Еоценските седименти учествуваат во градбата на Јадранското Приморје. во долниот еоцен таложени се милолски варовници, во средниот алвеолински, а во средниот и горниот нумулитски варовници.
 
Алпската орогенеза засилено продолжува. Во еоценот се одвива пиринејската фаза, како една од најзначајните во текот на орогензата. Во текот на оваа фаза најзначајни се набирањата во Пиринеите. Тетида ги поплавува просторите на југот на Европа и пошироко на север до Карпатите, Кавказ и преку Провансалскот Залив се поврзува со Северното Море. Магматизмот оживеал како и вулканизмот во Северозападна Европа. Тетида нагло е зголемен кон север. Во Европа и понатаму се одржува Северното Море кое на исток е поврзано со Аралско-туркестанското Море, а со Провелинскиот Залив и со Тетида. Во распоредот на континентите нема поголеми промени. Континетите на јужната хемисфера ги вообличуваат своите контури. Со пиринејската фаза некои планини настанати со ларамиската фаза се снижени и расчленети. Денудацијата и ерозијата се намалени. Реките во Европа се насочени кон Северното МОре, реките од Северна и Јужна Америка кон Атлантскиот Океан, а реките од Азија кон Аралско-туркестанското Море и Големиот Океан. Климата е азонална и променлива. ВегетацијатаРастителноста укажува на влажна и топла клима. Од минералните суровини најчести се [[каустобиолити]], [[нафта]] и [[јаглен]] ([[Романија]], [[Албанија]], [[Еквадор]], [[Перу]], [[Тексас]]...)
 
== Поделба ==