Импулс (механика): Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
(#WPWPMK)
сНема опис на уредувањето
 
{{внимание}}
'''Импулс''' е производот од [[маса]]та и [[брзина]]та на еден објект, измерен во [[килограм]]и – [[Метар во секунда|метри во секунда]]. [[Физичка константа|Димензионално]] е еднаков на импулс, производот од [[сила]] и [[време]], измерени во [[Њутн-секунда|њутн-секунди]]. [[Њутнови закони|Њутновиот втор закон на движење]] вели дека промената на линеарниот моментум на тело е еднаков на нето импулсот дејствувајќи на него. На пример тежок камион кој е движи брзо има голем моментум и треба голема сила за да дојде до брзина и би требала слична таква сила зада се запре. Ако камионот бешре полесен или се движеше побавно, тогаш ќе биде потребен помал моментум и затоа ќе биде потребен помал импулс за да започне и да се запре.
[[FileПодатотека:Elastischer stoß.gif|thumbмини|rightдесно|Еластичен судир на еднакви маси]]
Како и брзина, линеарниот моментум е количество [[вектор]], кои поседува насока и големина:
 
 
Линеарниот моментум зависи од референтната рамка. Нбљудувачи во различни рамки ќе најдат различни вредности на линеарен моментум на систем. Но секој би набљудувал дека вредноста на линеарниот моментум не се менува со текот на времето доколку системот е изолиран.
== '''Њутнова механика''' ==
 
Моментумот има насока, како и големина. Величините кои имаат и големина и насоката се познати како [[Вектор|векторски величини]]. Бидејќи моментумот има насока, тој може да се користи за предвидување на резултатите на насоката на предмети по нивното судирање, како и нивната брзина. Подолу, основните својства на импулсот се опишани во една димензија. Векторските равенки се речиси идентични на скаларени равенки.
 
'''*===Една честичка'''===
 
Моментумот на честичка, традиционално е претставрен со буквата р. Тоа е производ на две величини, [[маса]]та(m) и [[брзина]]та(v).
Бидејќи моментумот е вектор, тој има должина и насока.На пример модел од авион кој е 1 кг, патува во права линија северно со брзина 1 m/s, има моментум од 1 кг m/s бидејќи се мери од земјата.
 
'''* ===Повеќе честички'''===
 
Моментумот на системот на честички е збирот на нивната момента. Ако две честички имаат маса m1 и m2, и брзината v1 и v2, вкупниот импулс е
 
Ова е познато како Ојлеров прв закон.
 
[[Категорија:Механика]]