Разлика помеѓу преработките на „Нефтида“

Додадени 24 бајти ,  пред 1 месец
с
Јазична исправка, replaced: ХорусХор (2)
с (→‎Потекло на поимот: Јазична исправка, replaced: соларно → сончево)
с (Јазична исправка, replaced: ХорусХор (2))
 
Таа, главно, била обожувана во Сену, Хебет (Бехбит), Пер-мерт, Ре-неферт, Хет-секем, Хет-Кас, Та-кехсет и Диосполит; додека нејзиното главно светилиште било во градот [[Хелиополис]].
 
Нефтида „мајката што го одгледала“ богот [[ХорусХор (бог)|Хор]], исто така, била сметана за доилка на самиот Фараон. Овие заштитнички квалитети ја направиле божица со голема флексибилност, која не живеела постојано (како што погрешно се тврди) во сенка на нејзината сестра [[Изида]]. Уште повеќе, Нефтида е една од малкуте божици кои посебно се поврзани со светиот [[систрум]], бидејќи таа навистина била заштитничка божица на седмата Нома (област) од Горниот Египет. Оваа нома и град Хут/Хет биле сметани како посебен „делокруг“ на Нефтида.
 
== Потекло на поимот ==
Нејзино египетско име било (Неб-хут/Небет-хет, Небтет) и значи „Господарка на Куќа“ – под зборот „куќа“ се подразбира оној дел од небото кој претставува престојувалиште на сончевиот бог [[ХорусХор (бог)|Хор]].
Според други толкувања, нејзиното име значи „Божица на Храмското Опкружување“, кое најверојатно индицира дека оваа божица е поврзана со одреден храм или некој специфичен аспект од египетскиот храм кој денес е делумно изгубен во модерното разбирање. Сепак, барем знаеме дека (заедно со сестраси Изида) Нефтида го претставува храмскиот пилон или големиот бајрак кој го најавува Божественото Присуство.