Разлика помеѓу преработките на „Киевско-печерска лавра“

нема опис на уредувањето
с (→‎Основање: Јазична исправка, replaced: окасно → одоцна)
{{Geobox|Building
<!-- *** Heading *** -->
| name = КиевоКиевско-печерска лавра
| native_name = Києво-Печерська лавра
| other_name = Пештерите на КиевоКиевско-Печерскатапечерската Лавра
| category = Национално историско-културно Светилиште / манастир
<!-- *** Image *** -->
| municipality = Киев
<!-- *** Family *** -->
| landmark = [[КиевоКиевско-печерска лавра камбанерија|Голема камбанерија]]
| landmark1 = [[Манастирска порта на Света Тројца|Манастирска порта]]
| landmark2 = [[Црква Берестово спасение]]
| footnotes =
}}
'''КиевоКиевско-печерската лавра''' ([[украински]]: ''Києво-Печерська лавра''), исто така позната и како [[Пештерите на КиевоКиевско-Печерскатапечерската Лавра]], е историски православен христијански манастирски комплекс кој се наоѓа во [[Киев]], [[Украина]].
 
Овој коплекс претставува најстаро православно светилиште на [[Источни Словени|Источните Словени]], кое било основано во [[1015]] година во времето на [[Киевска Рус]]<ref>[Magocsi P.R. A History of Ukraine. University of Toronto Press: Toronto, 1996. p 98.]</ref>. Комплексот бил основан во времето на староукраинскиот кнез [[Јарослав Мудриот]]. Објектот се наоѓа на два рида кои гледаат кон реката [[Днепар]].
[[Податотека:Near Caves.jpg|thumb|left|225px|Комплексот во 17 век]]
[[Податотека:Uspensky Sobor.jpg|thumb|десно|225px|Успенска катедрала (Киев)|Успенската катедрала]]
[[Податотека:Kievo-Pecherska Lavra Belltower.jpg|thumb|десно|225px|Голема камбанерија (КиевоКиевско-печерска лавра )|Големата камбанерија]]
Историјата на комплексот датира и е тесно поврзана со т.н. Далечни и Блиски пештери, во кои биле згрижени основачите на руското монаштво. За нив споменува за првпат во [[12 век]] од преподобниот [[Нестор Летописец]], автор на "''Повести временных лет''".
 
=== Доцен среден век ===
 
Во [[1240]] година Монголците го разрушиле [[Киев]], а заедно со него и КиевоКиевско-Печерскиотпечерскиот манастир. Во тоа време во самиот [[Киев]] и во неговата околија имало уште неколку пештерски обители. Сите тие пострадале од нападите и истите скоро престанале да постојат. Моштите во тоа време биле пренесени на непознато место од страна на монасите. Во следните 150 години, Печерскиот манастир бил запуштен. Од втората половина на [[14 век]], кога Киев бил под власт на литовските кнезови, Печерскиот комплекс започнал да се возобновува.
 
Кон крајот на 16 век, и почетокот на 17 век, манастирот кој бил под контрола на патријархот во Цариград, станал центар на јазолот помеѓу православниот и римокатличкиот свет. На двапати, унијатите правеле обиди да завладеат со манастирскиот комплекс.
=== 16 и 17 век===
 
Поклоничките патувања во КиевоКиевско-Печерскатапечерската Лавра не биле секогаш безопасни. Дури од [[17 век]], кога престанале налетите на натрапниците, поклоничките патувања кон светињите на Киев станале посигурни. Во тоа време, кога се зацврстила позицијата на Православната Црква во Украина, станало неопходно и официјално да се канонизираат Печерските светители. Во [[1643]] година бил составен ''Канон на Печерските светители''. Кон крајот на 16 век, манастирот добил статуа на Лавра. Во тоа врме бил даден и почетокот на манастирското книгоиздавателство. Така, биле издавани голем број на богослужебни книги во заштите на православната вера. Киевскиот митрополит Петар Могила создал и училиште.
 
Во 1643 година, митрополитот Петар канонизирал 69 светци. Во 1688 година, Лаврата преминала под контрола на московскиот патријарх, а на неговиот игумен му било дадено големо право над сите останати руски митрополити.
Според археолошките ископувања кои биле спрведени во новата независна држава Украина, голем дел од научници се обидувале да дојдат до вистинските причини за нетленоста на моштите. Резултатите покажале дека температурата во пештерите, којашто се движи од 7 до 9 степени, и влажноста на воздухот од 79-99% воопшто не биле погодните услови во коишто може да се сочува каква било органска материја. На тој начин, наспроти претходната верзија од советите дека моштите се сочувани благодарение на соодветната температура и балзамирањето, научниците дошле до заклучок дека останките на светиите, коишто се стари и неколку стотици години, не се распаднале и се сочувани без балзамирање на зачудувачки и за науката необјаснив начин.
 
Во [[1988]] година, во чест на 1000 годишнина од [[Христијанизација на Киевска Рус|покрстувањето на Русија]], [[Влада на Русија|руската влада]] донела одлука на Црквата да ѝ се врати долната територија на КиевоКиевско-Печерскатапечерската Лавра. Тогаш во пештерите биле возобнови литургискиот живот. Денес, како и пред 1000 години, таму се совршуваат древни богослужби и се пее на начин на кој пееле преподобните отци Печерски.
 
== Монашки живот ==
 
Животот на монасите кои живееле во пештерите на КиевоКиевско-печерската лавра се одвивал во молитва, строг пост, тишина, борба со слабоста на телото, со страстите и ѓаволот. Голем дел од монасите ги истоштувале своите тела поради напорната работа, копајќи секојдневно по пештерите, правејќи од комплексот една подземна населба.
 
Најголем подвиг на саможртвеността во манастирот било нивната затвореност. Со години монасите ги прекратувале разговорите со надворешниот свет. Два до трипати во неделата, игуменот или некој од браќата им оставал на еден тесен прозорец малку вода и веднаш се оддалечувал од местото. Доколку немало одговор, односно доколку следниот пат водата стоела недопрена, тоа означувало дека монахот е мртов.
== Згради и градби ==
 
Комплексот се состои од неколку архитектонски споменици. Како главни туристички атракции се [[КиевоКиевско-печерска лавра камбанерија|големата камбанерија]], [[Манастирска порта на Света Тројца|Манастирската порта]], [[Црква Берестовско спасение|Црквата Берестовско спасение]] и други.
 
=== Храмови===
 
==== Манастирска порта====
[[Манастирска порта Света Троица (Киев)Манастирска порта]] бил изграден во периодот од 1106 до 1108 година, како дел од КиевоКиевско-печерската тврдина. Црквата била основана од страна на внукот на [[Светослав II]], кој подоцна се откажал од својот статус како кнез, и се замонашил на [[17 ноември]] [[1106]] година.
 
==== Црква Берестово спасение====
[[Музеј на историските скапоцености на Украина|Музејот на историските скапоцености на Украина]] е еден од водечките музеи во [[Украина]] и светот, кој се состои од историски и уметнички скапоцености од благородни метали и скапоцени камења. Музејот е гранка на Националниот историски музеј на Украина и за јавноста за првпати бил отворен на [[7 јануари]] [[1969]] година.
 
Музејот се наоѓа во комплексот КиевоКиевско-печерска лавра. Денеска тој се состои од околу 56.000 артефакти од археолошко, културно и историско значење. Најстарите предмети датираат од 4 век п.н.е.
 
==== Државна историска библиотека ====
 
==== Камбанерија====
[[КиевоКиевско-печерска камбанерија|КиевоКиевско-печерската камбанерија]] или ''Големата камбанерија'' е главната камбанерија на античкиот пештерски манастир.
 
Камбанеријата е највисоката градба во комплексот. Таа била градена во периодот од [[1731]] до [[1745]] година<ref name="Touring Kyiv">{{Наведена книга|first=Ruta|last=Malikenaite|year=2003| title=Guidebook: Touring Kyiv|publisher=Baltija Dryk|location=Kiev|isbn=966-96041-3-3}}</ref> и дизајнирана од страна на архитектот Јохан Готфрид Шадел. Нејзината вкупна висина, со христијанскиот крст е 96,5 метри или 316 стапки. Камбанеријата била повредена во времето на [[Втората светска војна]] во [[1941]] година. Во [[1961]] година била санирана.
==== Ѕидини====
 
[[КиевоКиевско-печерски ѕидини|КиевоКиевско-печерските ѕидини]] претставуваат фортификација која се наоѓа околу самиот комплекс. Ѕидините биле изградени кон крајот на [[12 век]], кога биле 2 метри широки и 5 метри високи. Тие ѕидини биле уништени во времето на монголската инвазија врз [[Киевска Рус]]. Долго време не се знаело за тие ѕидини, пред да бидат откриени во [[1951]] година.
 
Се смета дека во времето на инвазијата тие биле изработени од дрво, а дека во 16 век истите биле изградени. Во [[1706]] година, [[Петар Велики]] наредил изградба на т.н. ''Стара пештерска тврдина'', и првите планови од таа фортификација биле направени од страна на инженер по име Гелерт. Проектот бил завршен во 1723 година, и се состоел од полукружна тврдина чии ѕидини биле 6 метри восоки.
[[Податотека:Iliya Muromets Kiev.jpg|thumb|right|200px|Гробот на Иљја Муромец]]
 
[[Кловска палата|Кловската палата]] е седиштето на [[Врховен суд на Украина|Врховниот суд на Украина]] во [[Киев]]. Зградата го носи името Клов според населбата во Печерскиот округ во која се наоѓа. Барокниот објект бил изграден во периодот од [[1752]] до [[1756]] година со средства обезбедени од страна на [[КиевоКиевско-печерската лавра]]. Руските цареви требало да остануваат во палатата при нивните посети на пештерниот манастир. Како главни архитекти за изградба на палатата биле [[Готфрид Шадел]] и [[Василиј Нејелов]], додека пак крајот на градбата бил надгледуван од страна на Степан Ковнир. Градината околу палатата била изградена во текот на [[1760]] година.
 
Палатата никогаш не била посетена од страна на царското семејство. [[Катерина II]] кога била во посета на [[Киев]] во [[1787]] година, како седиште за престој го искористила [[Марински дворец (Киев)|Маринскиот дворец]]. Во текот на [[1858]] година, палатата била опфатена од пожар и истата била повторно санирана наскоро по пожарот, со додавање на горниот кат. Палатата исто така била опожарена и во времето на [[Руска револуција|Руската револуција]], а реставрацијата била спроведена во 1970-тите години.
 
==== Печатница====
[[КиевоКиевско-печерска печатница|Печатницата]] била создадена во [[1615]] година, а на [[20 декември]] [[1616]] година била објавена првата книга ''Книга на часови''. Во периодот од [[1616]] до [[1624]] година, Е. Плетенецки издал 11 значајни книги од верски, историски и политички карактер.
 
Во текот на својата историја, печатницата најмногу издава дела со црковна литература. Поголемиот дел од публикациите се издадени на [[старословенски јазик]].
 
==== Иконописна школа====
[[КиевоКиевско-печерска иконописна работилница|Иконописната школа]] долго време претставувало центар на старата украинска уметност. Својата работа односно основање го имала кон почетокот на [[12 век]].
 
Објектот во кој денеска е сместена школата бил изграден во 19 век. Во негова близина се наоѓа [[Трпезна црква (Киев)|Трпезната црква]]. По револуцијата од [[1917]] година, во објектот била сместена сликарската школа на ликовни уметници на [[Украина]].
* [http://lavra.kiev.ua/title.html Издателство]
* [http://inok.org.ua/history/index.html Историски фотографии]
* [http://hristianstvo.org/maps/monastyri/svjataja-uspenskaja-kievo-pecherskaja-lavra.html КиевоКиевско-печерската лавра на hristianstvo.org]
* [http://pda.patriarchia.ru/db/text/441331.html Успенската катедрала]
* [http://oldkyiv.org.ua/data/uspensky.php?lang=ru/ Историја на Успенската катедрала]
* [http://maps.google.com/maps?f=q&hl=ru&geocode=&q=%D0%9A%D0%B8%D0%B5%D0%B2&sll=58.219918,68.271961&sspn=0.020522,0.05785&ie=UTF8&ll=50.434767,30.560231&spn=0.006205,0.014462&t=k&z=16&om=1 Сателитска слика].
* [http://sobory.ru/article/index.html?object=00330 Каталог на православната архитектура]
* [http://www.kplavra.kiev.ua/ Сайт Национального КиевоКиевско-Печерскогопечерского историко-культурного заповедника]
* [http://zvcaves.kiev.ua/content/view/51/67/ Патерик Печерски — mp3 архив, аудио книга.]
* [http://www.youtube.com/user/javotnet#grid/user/D4E029A8AB77B3A3 Плейлист с фильмами-монологами монахов КиевоКиевско-Печерскойпечерской Лавры]
 
{{Киевски знаменитости}}
{{КиевоКиевско-печерска лавра}}
{{Цркви во Киев}}
 
[[Категорија:Светско наследство во Украина]]
[[Категорија:Музеи во Киев]]
[[Категорија:КиевоКиевско-Печерскапечерска Лавра| ]]
[[Категорија:Манастири во Украина]]
[[Категорија:Православни манастири во Украина]]