Киевско-печерска лавра: Разлика помеѓу преработките

с
Правописна исправка, replaced: Монголите → Монголците (3)
с (→‎Основање: Правописна исправка, replaced: себе си → себеси)
с (Правописна исправка, replaced: Монголите → Монголците (3))
=== Доцен среден век ===
 
Во [[1240]] година МонголитеМонголците го разрушиле [[Киев]], а заедно со него и Киево-Печерскиот манастир. Во тоа време во самиот [[Киев]] и во неговата околија имало уште неколку пештерски обители. Сите тие пострадале од нападите и истите скоро престанале да постојат. Моштите во тоа време биле пренесени на непознато место од страна на монасите. Во следните 150 години, Печерскиот манастир бил запуштен. Од втората половина на [[14 век]], кога Киев бил под власт на литовските кнезови, Печерскиот комплекс започнал да се возобновува.
 
Кон крајот на 16 век, и почетокот на 17 век, манастирот кој бил под контрола на патријархот во Цариград, станал центар на јазолот помеѓу православниот и римокатличкиот свет. На двапати, унијатите правеле обиди да завладеат со манастирскиот комплекс.
[[Податотека:Bundesarchiv Bild 146-2005-0070, Kiew, Lavra-Kloster, Ruine Uspenski-Kathedrale.jpg|thumb|десно|225px|[[Успенска катедрала (Киев)|Успенската црква]] по нејзиното рушење во Втората светска војна]]
 
[[Успенска катедрала (Киев)|Успенската катедрала]] позната и како ''Големата црква'' е главната црква која се наоѓа во комплексот. Христијанскиот храм бил основан во 1073 година по иницијатива на Теодосиј Печерски, и била изградена во период од три години со средства кои биле донирани од страна на принцот Свјатослав II. Во 1230 година храмот бил разрушен од [[земјотрес]], а во [[1240]] година бил дополнително разрушен од страна на МонголитеМонголците. Негово повторно обновување се случило во [[1470]] година, но веќе во [[1482]] година бил повторно ограбен од страна на [[Кримски Татари|Кримските Татари]]. Во следните години храмот бил на неколкупати повторно оштетуван и повторно реконструиран. Во [[1718]] година бил опожарен, а во [[1729]] година бил повторно обновен и проширен во стил на украински барок.
 
Во времето на [[Втората светска војна]], храмот бил разрушен од страна на експлозија на [[3 ноември]] [[1941]] година. Според доказите на [[Нирнбершки процес|Нирнбершкиот процес]]<ref>[http://nurnbergprozes.narod.ru/011/9.htm Разрушение и разграбление культурных и исторических ценностей и культурно-просветительных учреждений на Украине и в Белоруссии. Из сообщения чрезвычайной государственной комиссии о разрушениях и зверствах, совершенных немецко-фашистскими захватчиками в городе Киеве (Документ СССР-9) // Материалы Нюрнбергского процесса]</ref> , храмот бил намерно разрушен од германските окупациони сили. Пред уништувањето на храмот, под ракоодство на Ерих Кох Рајх било спроведено масовно ограбување на скапоценостите на црквата.
Берестово во времето на [[Владимир Велики]] претставувал приградски резиденција, во почетокот на [[11 век]]. Оваа резиденцвија била користена и од страна на некои негови наследници. Во [[1073]] година покрај ова место бил изграден [[манастир]]. Изградбата на сегашната структура не е документурана, но според поголемиот број на историчари, истиот бил завршен за време на владеењето на Владимир II (1113-1125).
 
Според усторичарите по уметност, оваа црква вовела некои структурни иновации во архитектурата на Киевска Рус. По смртта на Владимир II, црквата била користена од неговото семејство. Црквата била оштетена во 1240 од страна на МонголитеМонголците, и повторно во 1482. До 17 век, црквата стоела во урнатини. Кон средината на 17 век, црквата била повторно подигната, разликувајќи се од претходната. Таа се одликува од прекрасните фрески во нејзиниот внатрешен дел, кои биле насликани од страна на грчки мајстори. Во 1751 година, внатрешноста на црквата била реновирена, и повторно во 1813-1814 година.
 
=== Институции===