Тисеранов параметар: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 10 месеци
с
Јазично подобрување, replaced: пертурб → растро (2)
с (→‎Сродни поими: Јазично подобрување, replaced: пертурбиран → растроен)
с (Јазично подобрување, replaced: пертурб → растро (2))
 
== Дефиниција ==
 
За мало тело со голема полуоска <math>a\,\!</math>, орбиталното занесување <math>e\,\!</math> и орбиталниот наклон <math>i\,\!</math>, во однос на орбитата на поголемото пертурбирачкорастројувачко тело со [[голема полуоска]] <math>a_P</math>, параметарот се дефинира вака:<ref>{{наведена книга |last1=Murray |first1=Carl D. | last2=Dermott | first2=Stanley F. |year= 2000|title=Solar System Dynamics|publisher=Cambridge University Press |isbn=0-521-57597-4}}</ref><ref>{{наведено списание|last=Bonsor|first=A.|last2=Wyatt|first2=M. C.|date=2012-03-11|title=The scattering of small bodies in planetary systems: constraints on the possible orbits of cometary material: Scattering in planetary systems|url=https://academic.oup.com/mnras/article-lookup/doi/10.1111/j.1365-2966.2011.20156.x|journal=Monthly Notices of the Royal Astronomical Society|language=en|volume=420|issue=4|pages=2990–3002|doi=10.1111/j.1365-2966.2011.20156.x|doi-access=free}}</ref>
 
:<math>T_P\ = \frac{a_P}{a} + 2\cos i\sqrt{\frac{a}{a_P} (1-e^2)}</math>
 
== Примени ==
* T<sub>J</sub>, Тисерановиот параметар во однос на [[Јупитер]] како пертурбирачкорастројувачко тело честопати се користи за разликување на [[астероид]]ите (обично <math>T_J > 3</math>) од кометите од Јупитеровото осемејство (обично <math>2< T_J < 3</math>).<ref>{{нмс|url=http://www2.ess.ucla.edu/~jewitt/tisserand.html|title=Dave Jewitt: Tisserand Parameter|website=www2.ess.ucla.edu|access-date=2018-03-27}}</ref>
* Астероидната група [[дамоклоид]]и are defined by a Тисерановиот параметар на Јупитер од 2 или помалку ({{math|T<sub>J</sub> &le; 2}}).<ref name="Damocloids-Jewitt" />
* Приближно постојаната вредност на параметарот пред и по заемодејството со (средбата) служи за одредување дали набљудуваното орбитирачко тело е истото што и претходно забележаното во Тисерановиот критериум.