Вилијам Макинли: Разлика помеѓу преработките

с
→‎Изборите во 1896 година: Правописна исправка, replaced: ипол → и пол
с (→‎Внатрешна политика: Јазична исправка, replaced: стриктно → строго)
с (→‎Изборите во 1896 година: Правописна исправка, replaced: ипол → и пол)
Негов противник бил Вилијам Џенингс Брајан (William Jennings Bryan), кој се кандидирал на едно прашање за ,,слободно сребро,, и монетарна политика. Макинли бил против среброто затоа што била девалвирачка валута и надгледувал пазари кои користеле злато, така што ќе и наштеле на надворешната размена. Макинли ветил дека ќе ги унапреди индустријата и банкарството и гарантирал просперитет за секоја група на плуралистичката нација. Демократски цртан филм го исмеал ветувањето, кажувајќи дека ќе го потоне бродот. На тоа Макинли одговорил дека заштитната царинска такса ќе донесе просперитет на сите групи, градови и држави, додека слободното сребро на Брајан (Bryan) ќе создада инфлација, а не нови работни места, ќе ги банкротира железниците и дека трајно ќе ја оштети економијата.
 
Макинли успеал да придобие гласови од урбаните области и етничко работничките групи. Менаџерот на кампањата Хана (Hanna) собрал три иполи пол милиони долари од големите бизниси и усвоил ново-создадени маркетиншки техники за да ја рашири пораката на Макинли.
Иако Брајан (Bryan) водел во август, против-кампањата на Макинли го ставила на одбранбено голема парада во секој поголем град, неколку дена пред изборите, ги намалила обвинувањата на Брајан (Bryan) дека работниците биле принудени да гласаат за Макинли.
Тој го победил Брајан (Bryan) со голема разлика. Неговиот изглед на сите класи обележал прегрупирање на американската политика. Неговиот успех во индустриските градови им дал контрола на републиканската партија врз северот во споредба со тој на демократите на југот.