Калорија: Разлика помеѓу преработките

Додадени 50 бајти ,  пред 1 година
с
→‎Разлики: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: {{val| → {{вред| (10)
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎Разлики: Форматна исправка, replaced: ul= → u= (4))
с (→‎Разлики: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: {{val| → {{вред| (10))
|-
| [[Термохемија|Термохемиска]] калорија || cal<sub>th</sub>
| ≡ {{valвред|4.184|u=J}}
≈&nbsp;{{valвред|0.003964|u=BTU}}
≈&nbsp;{{valвред|1.163|e=-6|u=kWh}}
≈&nbsp;{{valвред|2.611|e=19|u=eV}}
| <ref name="iso31-4">Меѓународен стандард ISO 31-4: Величини и единици&nbsp;– Дел 4: Топлина. Прилог B (информативно): Другите единици се дадени информатицно, особено што се однесува до факторот на претворање. [[Меѓународна организација за стандардизација]], 1992.</ref>
|-
| Калорија на 15&nbsp;°C || cal<sub>15</sub>
| ≈ 4,1855 J
≈&nbsp;<!-- {{convert|4.1855|J|BTU|disp=output only}} -->{{valвред|0.0039671|u=BTU}}
≈&nbsp;{{convert|4.1855|J|kWh|disp=output only}}
≈&nbsp;{{convert|4.1855|J|eV|disp=output only}}
| Калорија на 20&nbsp;°C || cal<sub>20</sub>
| ≈ 4,182 J
≈&nbsp;<!-- {{convert|4.182|J|BTU|disp=output only}} -->{{valвред|0.003964|u=BTU}}
≈&nbsp;{{convert|4.182|J|kWh|disp=output only}}
≈&nbsp;{{convert|4.182|J|eV|disp=output only}}
| Средна калорија || cal<sub>сред</sub>
| ≈ 4,190 J
≈&nbsp;<!-- {{convert|4.190|J|BTU|disp=output only}} -->{{valвред|0.003971|u=BTU}}
≈&nbsp;{{convert|4.190|J|kWh|disp=output only}}
≈&nbsp;{{convert|4.190|J|eV|disp=output only}}
| Меѓународна [[парен погон|парна]] калорија (1929) ||
| ≈ 4,1868 J
≈&nbsp;<!-- {{convert|4.1868|J|BTU|disp=output only}} -->{{valвред|0.0039683|u=BTU}}
≈&nbsp;{{convert|4.1868|J|kWh|disp=output only}}
≈&nbsp;{{convert|4.1868|J|eV|disp=output only}}
| Меѓународна парна калорија (1956) || cal<sub>IT</sub>
| ≡ 4,1868 J
≈&nbsp;<!-- {{convert|4.1868|J|BTU|disp=output only}} -->{{valвред|0.0039683|u=BTU}}
≈&nbsp;{{convert|4.1868|J|kWh|disp=output only}}
≈&nbsp;{{convert|4.1868|J|eV|disp=output only}}
| IUNS калорија ||
| ≡ 4,182 J
≈&nbsp;<!-- {{convert|4.182|J|BTU|disp=output only}} -->{{valвред|0.003964|u=BTU}}
≈&nbsp;{{convert|4.182|J|kWh|disp=output only}}
≈&nbsp;{{convert|4.182|J|eV|disp=output only}}