Разлика помеѓу преработките на „Виница“

Нема измена во големината ,  пред 1 месец
с
нема опис на уредувањето
с
 
Според локалната легенда името настанало во период од неколку сушни години кога наместо со вода, куќите биле градени со вино.
 
== Местоположба ==
[[Податотека:Sv.Arhangel Mihail.jpg|мини|лево|Црквата „Св. Архангел Михаил“]]
 
[[Град]]от Виница се наоѓа во подножјето на планината [[Плачковица]], помеѓу планините [[Голак]] и [[Обозна]], во југоисточниот дел на [[Кочанска Котлина|Кочанскaта Котлина]], на северниот брег на [[река]]та [[Брегалница]], на 395 метри надморска височина. Градот е оддалечен 11,5 километри југоисточно од најблискиот град [[Кочани]], 38 километри југозападно од [[Делчево]], 40 километри североисточно од [[Штип]] и 43 километри северозападно од [[Берово]]. Низ градот течат и повеќе помали реки, меѓу нив и реките [[Виничка]] и [[Градечка]]. Градот Виница е познат по историската римска тврдина[[Виничко Кале|Виничка тврдина]], која се наоѓа на ридот над градот. Во неа се пронајдени познатите ранохристијански теракотни икони.
 
== Историја ==
 
Населението во Виница стагнирало сè до крајот на [[Втора светска војна|Втората светска војна]], за потоа да почне да се наголемува, а најголем пораст забележало во периодот по 1971 година кога населбата била прогласена за град.
 
== Местоположба ==
[[Податотека:Sv.Arhangel Mihail.jpg|мини|лево|Црквата „Св. Архангел Михаил“]]
 
[[Град]]от Виница се наоѓа во подножјето на планината [[Плачковица]], помеѓу планините [[Голак]] и [[Обозна]], во југоисточниот дел на [[Кочанска Котлина|Кочанскaта Котлина]], на северниот брег на [[река]]та [[Брегалница]], на 395 метри надморска височина. Градот е оддалечен 11,5 километри југоисточно од најблискиот град [[Кочани]], 38 километри југозападно од [[Делчево]], 40 километри североисточно од [[Штип]] и 43 километри северозападно од [[Берово]]. Низ градот течат и повеќе помали реки, меѓу нив и реките [[Виничка]] и [[Градечка]]. Градот Виница е познат по историската римска тврдина[[Виничко Кале|Виничка тврдина]], која се наоѓа на ридот над градот. Во неа се пронајдени познатите ранохристијански теракотни икони.
 
=== Култура ===