Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

с
19.04. - Бугарскиот претседател [[Желју Желев]]: „Бугарскиот Устав не го познава статусот национално малцинство“.
20.04. - Оваа, како и сите наредни години, бугарските власти забрануваат собирање на Македонците крај гробот на Јане Сандански.
2.08. - спречена е прославата на [[Илинденско востание|Илинден]], активисти на ОМО тепани{{факт}} од страна на бугарската полиција во [[Kресна]].
ноември - формирана е [[Македонска демократска партија|Македонската демократска партија]]; лидер: [[Славе Македонски]].
 
*'''1994'''
10.03. - Лидерот на ОМО Илинден, [[Јордан Костадинов]], на прес-конференција во Софија побара статус на [[автономна област]] за Пиринска Македонија. Остри реакции од бугарска страна.
5.10. - во селото [[МосомиштеМусомишта]], Гоцеделчевско, е формирана [[ОМО ИЛИНДЕН - Демократско движење]]. Лидер - [[Иван Сингартијски]].
15.04. - при обид да разлепат летоци за чествувањето на годишнината од смртта на Јане Сандански, тројца припадници на ОМО Илинден се тепани од полицајци во Благоевград.
23.04. - полицијата не дозволува на група од околу 100 луѓе да чествуваат, блокирајќи го патот кон неговиот гроб кај село [[Хотово]].
 
*'''1996'''
4.02. - Во с. [[МосомиштеМусомишта]] е спречен собир на [[ОМО Илинден-ДД]].04.05.во Благоевград се уапсени 12 припадници на ОМО Илинден.08.06.во Сандански се уапсени 25 лица од ОМО Илинден.Истиот ден во Петрич се уапсени други 6 лица од организацијата,а во Благоевград уште 11.
8.06. - Спречено е одржувањето на конгресот на ОМО Илинден закажан во [[Американски универзитет во Бугарија|Американскиот универзитет во Благоевград]]. На 10.06. 6 лица од истата група наново се уапсени во Благоевград,а други 30 лица се предупредувани дека ќе бидат уапсени.[http://www.bghelsinki.org/upload/resources/hr1996-bg.pdf] Обиди за избор на ново раководство на ОМО.
21.10. - Жалба на ОМО Илинден пред Европската комисија за правата на човекот во [[http://www.echr.coe.int/echr/ Стразбур]].
 
*'''1997'''
20.04. - активисти на ОМО Илинден не се пуштени од полицијата до гробот на [[Јане Сандански]] кај [[Роженски манастир|Роженскиот манастир]].Собирот е забранет од окружниот прокурор и кметот на град [[Сандански]].Автобус со 30 луѓе е сопрен кај село [[Лозеница]] и вратен назад.Двајца Македонци се жалат дека се тепани од полицајци кај село [[Ново Делчево]].Единиот го документира со медицинско сведоштво.
05.05. - уапсени се 15 луѓе од ОМО Илинден при обид аа чествување 94-годишнината от смртта на [[Гоце Делчев]].
Во почетокот на Август полицијата блокира чествувањето од ОМО Илинден на годишнината од [[Илинденското востание]] кај "Самуилова крепост" близо [[Петрич]].[http://www.bghelsinki.org/annual/bg/bg1997.html]
12.08. - ОМО Илинден бара Бугарија да ја потпише „[[Рамковна конвенција за националните малцинства|Рамковната конвенција за националните малцинства]]“, без [[интерпретативна клаузула]], како и спроведување попис на населението во Бугарија.
28.08. - на граничниот премин "Станке Лисичково", на враќане од [[Охрид]] на [[Георги Христов]] му се одземени 31 книги со мотив дека тие се "с промакедонско националистическо съдържание"{{факт}}.
28.09. - одржан е конгрес на [[ОМО Илинден - центар]].
Во почетокот на Септември двајца полицајци од Благоевград пребаруваат печатница на „Народна Волја“ и конфискуваат негативи на весникот.{{факт}} На почетокот на Октомври во Благоевград полицајци наново пребаруваат печатницата не весник "Народна воляволја". Конфискувани се два материјала.{{факт}}[http://www.bghelsinki.org/annual/bg/bg1997.html]
 
 
3.09. - ново крило на ОМО Илинден во [[Ќустендил]], именувано како ОМО „Македонија“ - претседател [[Крум Малинов]].
13.11. - Судот во Благоевград ја одби регистрацијата на ОМО Илинден (претседател Јордан Костадинов).
Сите пројави на организираните Mакедонци се забрането.Неколку лица се уапсени,а Васил Ѓуџемов, от село [[Ново Лески]], Гоцеделчевско, е тепан при што се му искршени предните заби.Јордан Тошев е уапсен кај Смоиловата тврдина,поради тоа што фрлил цвеќа во нозете на полицајците.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=259]
 
*'''1999'''
12.02. - Градскиот суд на Софија ја регистрира [[ОМО ИилинденИлинден - Пирин|ОМО Илинден - Партија за економски развиток и за интеграција на населението (Пирин)]] како политичка партија - претседател [[Иван Сингартијски]].
16.02. - [[протестна декларација од ОМО Илинден - Пирин]] по повод проектот на бугарско-македонската декларација, потпишана на 21 февруари во Софија од премиерите [[Љубчо Георгиевски|Георгиевски]] и [[Иван Костов]] во [[Софија]]
24.12. - Двајца кандидати на ОМО Илинден - Пирин се избрани на локалните избори за кметови на селата Мосомиште[[Мусомишта]] и [[ЉаскиНово Лески]].[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=260]
 
*'''2000'''
 
*'''2002'''
12.09.при обид да поднесат цвеќа на Денот на геноцид на Македонците во Благоевград, Македонците се нападнати од националистички групи(повеќето дојдени надвор од Пиринска Македонија),организирани од ВМРО{{факт}}. Некои од активистите се тепани, нивни предмети оштетени.Полицијата не реагира на насилствата,иако присуствува на настанот. 12.12. Софијски градски суд одкажува да регистрира ОМО-ПИРИН.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=263]
 
*'''2003'''
 
*'''2005'''
31.07. ОМО Илинден одржува незаконски митинг на „Самуилова крепост“,иако е забранет.Полицијата не го спречува,но ги слика сите учесници, а тројца,што биле прв пат на сличен настан се повикани во полициската станица и заплашувани{{факт}}.
12.09. - полицијата во Благоевград не дозволува активисти на ОМО Илинден да положат свежо цвеќе на паметникот на Гоце Делчев во градот. Полицајци одземаат четири од нивните знамиња и един постер, а подоцна и един венец со лента, демонстративно уништен на плоштадот. На Борис Павлов му е наложена парична казна. На враќање од Благоевград групата македонски активисти се нападнати от неидентифицирани лица при обид да поднесат цвеќа на един паметник во село Черниче. По нив се фрлани камења. Напаѓачите ги сокриле табличките на колата да не се гледаат.Се знае дека тоа е организирано од софијската ВМРО{{факт}}.[http://www.bghelsinki.org/index.php?module=resources&lg=bg&id=348]
Бугарија три пати е осудена од Европскиот суд за човекови права во Страсбург.20.10. - на ОМО Илинден и Иванов против Бугарија и на ОМО Илинден ПИРИН- Пирин против Бугарија.[http://www.echr.coe.int/Eng/Press/2005/Oct/ChamberjudgmentsUMOIlinden&Ivanov-UMOIlindenPirin&OthersvBulgaria201005.htm]24.11. ЕСЧП - Иванов и други против Бугарија.[http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=2&portal=hbkm&action=html&highlight=omo%20%7C%20ilinden&sessionid=11793455&skin=hudoc-pr-en]
 
== Македонски борци и херои од Пиринска Македонија ==
1.628

уредувања