Разлика помеѓу преработките на „Фосил“

Нема измена во големината ,  пред 1 месец
с
→‎top: Јазично подобрување, replaced: рептил → влекач
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: псеудо → псевдо)
с (→‎top: Јазично подобрување, replaced: рептил → влекач)
 
Етимологијата на терминот '''фосил''' е со латинско потекло: ''fossus'' – ископан. Тие окаменотини се всушност [[минерал]]изирани, или поинаку сочувани остатоци на животните и билките, па и останатите форми на живот. Збирот на сите фосили и нивната распореденост во фосилиферни (коишто содржат фосили) формации карпи, и [[седимент]]ни наслаги (страти) е познато како [[фосилен белег]]. Изучувањето на фосилите низ геолошкото време, како се формирале, и еволутивните врски, се само некои од најважните функции на науката која се нарекува [[палеонтологија]].
 
Иако повеќето фосили се од неколку илјадници до неколку милијарди години стари, нема најниска временска граница за фосилите да бидат фосили. Фосилите варираат во големина, од микроскопски, како единечни [[клетка|клетки]] до оние на [[диносаур]]усите. Фосилите обично зачувуваат само дел од умрениот организам, и тоа оној дел кој бил делумно минерализиран во текот на животот, како коските и забите на [['рбетници|вертебрати]]те, или некои егзоскелети на [[Безрбетници|инвертебратите]]. Зачувувањето на меките ткива е исклучително ретко. Фосилите можат да се состојат од белезите што ги оставил организмот додека бил жив, како отисоци или [[фецесизмет]] на [[рептилвлекач]]. Овие типови на фосили се нарекуваат [[ихнофосил]]и кои стојат во опозиција со фосилите од тело. Конечно, животот кој поминал остава белези кои не можат да се видат, но можат да бидат детектирани во форма на биохемиски сигнали, овие се познати како хемиски фосили или биомаркери.
Најстарите фосили на земјата се [[строматолит]]и кои се состојат од карпи кои се изградени слој над слој на седименти. Врз основа на сега ретките но постоечките строматолити (поконкретно плаво-зелените бактерии), растежот на фосилните строматолитски структури беше биогенетски посредувано од парчиња на микроорганизми преку нивното „заробување„ на седиментите
Иако ретки, микроструктурите што потсетуваат на клетки понекогаш можат да се најдат помеѓу строматолитите; но овие се исто така извор на научни расправи.