Информатика: Разлика помеѓу преработките

Одземени 67 бајти ,  пред 1 година
с
нема опис на уредувањето
с (→‎Полиња на информатиката: Јазично подобрување, replaced: Нумеричка → Бројчена)
сНема опис на уредувањето
'''Информатика''' (или '''сметаштво''') — наука која ги изучува теориските основи на [[информација]]та и сметањето и нивната примена во [[Компјутерсметач|компјутерскисметачки системи]] (било да се апстрактни или не).<ref>{{Cite web|title=What is Computer Science? - Computer Science, The University of York|url=https://www.cs.york.ac.uk/undergraduate/what-is-cs/|access-date=22 јануари 2021|website=www.cs.york.ac.uk}}</ref>
 
== Историја ==
 
== Полиња на информатиката ==
Според класификационата шема на АКМ ([[АсоцијацијаЗдружението за Компјутерскасметачка Машинерија]]машинерија), информатиката ги вклучува следните полиња:
 
* B [[Хардвер]]
** B.7 [[Интегрирани кола]]
** B.8 Перформанси и робустност (ново) (C.4)
* C. [[Организација на компјутерскитесметачките системи]]
** C.1 [[обработувачка архитектура]]
** C.2 [[КомпјутерскоСметачко-комуникациски мрежи]]
** C.3 [[Специјализирани системи]] (J.7)
** C.4 [[Перформанси на системи]]
** C.5 Имплементација на компјутерскисметачки системи
* D. [[Софтвер]]
** D.1 [[Техники на програмирање]] (E)
** H.4 Примена на информациски системи
** H.5 Интерфејси и репрезентација на информации (e.g., HCI) (I.7)
* I. КомпјутерскиСметачки методологии
** I.1 Симболички и алгебарски манипулации
** I.2 [[Вештачка интелигенција]]
** I.3 [[КомпјутерскаСметачка графика]]
** I.4 [[Обработка на слики]] и [[КомпјутерскаСметачки визијавид]]
** I.5 Препознавање на облици
** I.6 Симулација и моделирање (G.3)
** I.7 Обработка на документи и текстови (H.4, H.5)
* J. Употреба на Компјутерисметачите
** J.1 Обработка на административни податоци
** J.2 Физички науки и инженерство
** J.4 Социјални науки
** J.5 Уметност и литература
** J.6 КомпјутерскиСметачки засновано инженерство
** J.7 КомпјутериСметачи и други системи (C.3)
 
== Наводи ==
{{Портал|Информатика}}
{{Ризница-врска|Computer science}}
* [http://www.informaticari.net Информатика] - македонски портал на информатичарите {{mk}}
* [http://www.acm.org/class/ Класификациона шема AKM] {{en}}