Лужичка азбука: Разлика помеѓу преработките

Додадени 156 бајти ,  пред 1 година
с
→‎Азбука: Замена со македонско име на предлошката, replaced: {{IPA| → {{МФА| (52)
с (→‎Азбука: Замена на предлошка, replaced: {{Unicode| → {{Уникод|)
с (→‎Азбука: Замена со македонско име на предлошката, replaced: {{IPA| → {{МФА| (52))
 
|  
| a
| {{IPAМФА|[a]}}
|  
|  
|  
| bej
| {{IPAМФА|[b]}}
| {{IPAМФА|[p]}}
|  
|-
|  
| cej
| {{IPAМФА|[ts]}}
|  
|  
| č
| čej
| {{IPAМФА|[tʃ]}}
|  
|  
| ć
| ćet
| {{IPAМФА|[tɕ]}}
|  
|  
|  
| dej
| {{IPAМФА|[d]}}
| {{IPAМФА|[t]}}
|  
|-
|  
| ej
| {{IPAМФА|[ɛ]}}
|  
|  
| ě
| jět/ět (горнолужички), ět (долнолужики)
| {{IPAМФА|[iɪ]}}
|  
|  
|  
| ef
| {{IPAМФА|[f]}}
|  
|  
|  
| gej
| {{IPAМФА|[ɡ]}}
|  
|  
|  
| ha
| горнолужички {{IPAМФА|[h]}}<br>долнолужички {{IPAМФА|[h]}} или без глас
| &nbsp;
| &nbsp;
| &nbsp;
| i
| {{IPAМФА|[i]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &nbsp;
| jot/jót (горнолужички), jot (долнолужички)
| {{IPAМФА|[j]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &nbsp;
| ka
| {{IPAМФА|[k]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &amp;#322;
| eł
| {{IPAМФА|[w]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &nbsp;
| el
| {{IPAМФА|[l]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &nbsp;
| em
| {{IPAМФА|[m]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &nbsp;
| en
| {{IPAМФА|[n]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &amp;#324;
| eń (горнолужички), ejn (долнолужички)
| {{IPAМФА|[ɲ]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &nbsp;
| o
| {{IPAМФА|[ɔ]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &amp;#243;
| ót
| горнолужички {{IPAМФА|[uʊ]}}<br>долнолужички {{IPAМФА|[ɛ]}} или {{IPAМФА|[ɨ]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &nbsp;
| pej
| {{IPAМФА|[p]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &nbsp;
| er
| {{IPAМФА|[r]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &amp;#345;
| eř
| {{IPAМФА|[ʃ]}}
| &nbsp;
| само во горнолужички
| &amp;#341;
| ejŕ
| {{IPAМФА|[rʲ]}}
| &nbsp;
| само во долнолужички
| &nbsp;
| es
| {{IPAМФА|[s]}}
| {{IPAМФА|[z]}}, {{IPAМФА|[ɕ]}}
| &nbsp;
|-
| &amp;#353;
| eš
| {{IPAМФА|[ʃ]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &amp;#347;
| śej
| {{IPAМФА|[ɕ]}}
| {{IPAМФА|[ʑ]}}
| само во долнолужички
|-
| &nbsp;
| tej
| {{IPAМФА|[t]}}
| {{IPAМФА|[d]}}
| &nbsp;
|-
| &nbsp;
| u
| {{IPAМФА|[u]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &nbsp;
| wej
| горнолужички {{IPAМФА|[v]}}<br>долнолужички {{IPAМФА|[w]}} или без глас
| горнолужички {{IPAМФА|[f]}}
| &nbsp;
|-
| &nbsp;
| y
| {{IPAМФА|[ɨ]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &nbsp;
| zet
| {{IPAМФА|[z]}}
| {{IPAМФА|[s]}}, {{IPAМФА|[ʑ]}}
| &nbsp;
|-
| &amp;#382;
| žet
| {{IPAМФА|[ʒ]}}
| &nbsp;
| &nbsp;
| &amp;#378;
| źej
| {{IPAМФА|[ʑ]}}
| &nbsp;
| само во долнолужички<br>(освен кај диграфот '''dź''' во двата јазика)
| &nbsp;
| cha
| горнолужички {{IPAМФА|[kʰ]}}<br>долнолужички {{IPAМФА|[x]}}
| &nbsp;
|-
| d&amp;#378;
| dźej/dźet
| {{IPAМФА|[dʑ]}}
| {{IPAМФА|[tɕ]}}
|}