Аголна фреквенција: Разлика помеѓу преработките

с
→‎Единици: Исправка на помешани латинични букви меѓу кириличните, replaced: тaa → таа
с (Исправка на помешани латинични меѓу кириличните букви, replaced: нa → на (3), нe → не)
с (→‎Единици: Исправка на помешани латинични букви меѓу кириличните, replaced: тaa → таа)
 
== Единици ==
 Во [[Меѓународен систем на мерни единици|SI]] [[Единица мерка|единици]], аголоната фреквенција е нормално презентиран во [[радијан]]и во [[секунда]], дури и кога не изразува ротациона вредност. Од гледна точка на [[димензионална анализа]], единицата [[херц]]и (Hz), исто така, е точно, но во пракса тaaтаа се користи само за обичнаta фреквенција f, и речиси никогаш за ω. Оваа конвенција помага да се избегне забуна. 
 
Во [[Дигитално процесирање на сигнал|дигиталното процесирање на сигналот]], аголната фреквенција може да се нормализира по [[Стапка на земање примероци|стапката на земање примероци]], постигнувajќи [[нормализирана фреквенција.]]