Големите капачки (Реноар): Разлика помеѓу преработките

с
Исправка на помешани латинични меѓу кириличните букви, replaced: сe → се
[проверена преработка][проверена преработка]
(Создадена страница со: {{italic title}} {{Infobox artwork | painting_alignment = Front | image_size = 300px | title = Големите капачки <br/>...)
 
с (Исправка на помешани латинични меѓу кириличните букви, replaced: сe → се)
| owner =
<gallery widths="250px" heights="250px" perrow="4">
File:Pierre-Auguste Renoir, French - The Large Bathers - Google Art Project.jpg|''[[Големите капачки (Реноар)|Големите капачки'']], 1887, [[Музеј на уметноста во Филаделфија]]
</gallery>
}}
 
''''' Големите капачки ''''' е слика, [[масло на платно]] од 1884–1887 година од францускиот уметник [[Пјер Огист Реноар]]. Денес сeсе наоѓа во [[Филаделфија]], [[САД]] во [[Музеј на уметноста во Филаделфија]]<ref>[ https://www.grandspeintres.com/les-grandes-baigneuses-renoir/ Les grandes baigneuses]</ref>.
 
''''' Големите капачки ''''' е слика, [[масло на платно]] од 1884–1887 година од францускиот уметник [[Пјер Огист Реноар]]. Денес сe наоѓа во [[Филаделфија]], [[САД]] во [[Музеј на уметноста во Филаделфија]]<ref>[ https://www.grandspeintres.com/les-grandes-baigneuses-renoir/ Les grandes baigneuses]</ref>.
==Опис==
На сликата е прикажана сцена на голи жени како се бањаат. Во преден план, две жени седат покрај водата, а третата стои во водата близу нив. Во позадината , има уште две капачки.
Боите, начинот на поставување и градација на копозицијата, линиската колористичка ритмика како и чувството на светлосно треперење, всушност го претставуваат импресионизмот во целосна авторска ликовна ангажираност и естетска верба, со што во оваа слика инсистира на повеќето ликовни елементи во кои инсистира на прикажувањето на фигурите и одредена дефинираност и прецизност во севкупниот условен реализам<ref>[ https://www.unique-poster.com/tableaux/pierre-auguste-renoir-tableau-5012.html / 'Les Grandes Baigneuses' de Pierre-Auguste Renoir]</ref>.
==Влијание==
Сликата повеќе содржи одредени не само ликовни елементи карактеристични за импресионизмот туку и одредени елементи кои директно го најавуваат постимпресионизмот и е еден вид директно влијание и мост кон капачките на [[Пол Сезан]], насликани подоцна и во сосема друг ликовен контекст. <ref>[ http://www.impressionniste.net/renoir.htm / Pierre Auguste RENOIR peintre de la vie heureuse]</ref>.
==Наводи==
{{наводи}}
* [http://impressionism.su/renoir/The_Large_Bathers.html Пьер Огюст Ренуар — Большие купальщицы], impressionism.su
 
[[Категорија: Слики од импресионизмотПјер Огист Реноар]]
 
[[Категорија: Слики од Пјерколекцијата на ОгистМузеј РеноарОрсе]]
[[Категорија: Слики од колекцијата на Музеј Орсеимпресионизмот]]
[[Категорија: Слики од импресионизмот]]