Аголна фреквенција: Разлика помеѓу преработките

с
Исправка на помешани латинични меѓу кириличните букви, replaced: нa → на (3), нe → не
с (→‎Осцилации на пружина: Отстранет излишен знак во навод, replaced: ,| → |)
с (Исправка на помешани латинични меѓу кириличните букви, replaced: нa → на (3), нe → не)
 
== Единици ==
 Во [[Меѓународен систем на мерни единици|SI]] [[Единица мерка|единици]], аголоната фреквенција е нормално презентиран во [[радијан]]и во [[секунда]], дури и кога нeне изразува ротациона вредност. Од гледна точка на [[димензионална анализа]], единицата [[херц]]и (Hz), исто така, е точно, но во пракса тaa се користи само за обичнataобичнаta фреквенција f, и речиси никогаш за ω. Оваа конвенција помага да се избегне забуна. 
 
Во [[Дигитално процесирање на сигнал|дигиталното процесирање на сигналот]], аголната фреквенција може да се нормализира по [[Стапка на земање примероци|стапката на земање примероци]], постигнувajќи [[нормализирана фреквенција.]]
 
=== Кружни движења ===
Во ротирачкиот или орбиталниот објект, постои врска помеѓу растојанието од оската, [[ПовршнaПовршна брзина|површнaтаповршната брзина]], и аголната фреквенција на ротација
: <math>\omega = v/r</math>