Васил Тоциновски: Разлика помеѓу преработките

с
→‎Животопис: Јазична исправка, replaced: литературното дело → книжевното дело
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎top: Форматна исправка, replaced: ) е макед → ) — макед)
с (→‎Животопис: Јазична исправка, replaced: литературното дело → книжевното дело)
Васил Тоциновски е потписник на 57 редакции и избори од македонското книжевно и публицистичко наследство, коавтор е на 17 енциклопедии, зборници, прирачници и учебници за средното образование, во земјата и странство публикувал 317 книжевно-историски студии и 431 рецензии за автори и дела од домашната и светската книжевност. Неговите трудови се преведувани на: германски, италијански, англиски, словачки, хрватски, српски, бугарски, словенечки, албански, полски, турски, француски, руски, романски и др.
 
Пред македонската и светската јавност е познат повеќе како научен работник, истражувач на македонската литературна историја. Се занимава со македонскиот [[XIX век]] и периодот меѓу двете светски војни. Особен придонес има во откривањето на непознати страници од историјата на [[Македонски литературен кружок|Македонскиот литературен кружок во Софија]]. Во тој правец има големи заслуги во откривањето на животната судбина и литературнотокнижевното дело на [[дводомни писатели|дводомните писатели]] од македонско потекло, т.е. Македонците кои живееле и твореле во туѓа јазична средина.
 
== Творештво ==