Кибермалтретирање: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Јазична исправка, replaced: базиран → заснован (2)
с →‎Дефиниција: Правописна исправка, replaced: се со цел → сè со цел
Ред 7:
Терминот "cyberbullying" e создаден и дефиниран од страна на канадски едукатор и активист за анти-заплашување [[Bill Belsey]], како "употребата на информатичките и комуникациските технологии за поддршка на намерното и непријателско однесување од страна на поединец или група, која е наменета да им наштети на другите ".<ref>http://www.cyberbullying.org/ includes the first formal definition of cyberbullying by Bill Belsey. Посетено на July 6, 2011.</ref>
 
Сајбер заплашувањето последователно е дефинирано како: "кога Интернетот, мобилните телефони или други уреди се користат за испраќање на текст или слики, сесè со цел да се повреди или посрамоти друго лице".<ref>http://www.ncpc.org/cyberbullying Ncpc.org. Посетено на July 6, 2011.</ref> Други истражувачи користат сличен јазик за опишување на феноменот.
 
Сајбер заплашувањето може да биде толку едноставно како што е праќање e-mail на некој што веќе рекол дека не сака да контактира со испраќачот, кое исто така може да вклучува и закани, сексуална забелешки, погрдни етикети (т.е. говор на омраза), да ги жртвите прави предмет на исмевање во форуми и објавување на лажни изјави како факти насочени кон понижување.