Договор од Берлин (1878): Разлика помеѓу преработките

с
Правописна исправка, replaced: Австро-Унгарија → Австроунгарија (5)
с (→‎Реперкусии врз Македонија: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: {{main| → {{Главна|)
с (Правописна исправка, replaced: Австро-Унгарија → Австроунгарија (5))
 
== Цели на Конгресот ==
Некои од големите сили, особено [[Австро-УнгаријаАвстроунгарија]], [[Британија]] и [[Франција]], не биле задоволни со содржината на [[Санстефански Договор|Санстефанскиот договор]], кој бил склучен помеѓу [[Русија]] и [[Турција]] во март истата година. Причината за незадоволството била што тие сметале дека на Русија ѝ биле дадени преголеми отстапки, особено излез на [[Егејското Море]] до [[Солун]] и [[Кавала]] преку бугарска територија. Поради тоа, под закана со војна, тие го иницирале новиот мировен состанок. Конгресот имал за цел да изврши ревизија на Санстефанскиот договор и да го спречи ширењето на руското влијание на Балканот. На инсистирање на Русија, Бугарија не учествувала на Берлинскиот конгрес.<ref name="Krasner"/>
 
Исцрпени од претходната меѓусебна војна, Турција и Русија прифатиле одржување на нов мировен конгрес, кој го организирала Германија на чело со Бизмарк.
* Бугарија добила статус на вазално кнежевство во рамките на Отоманското Царство;
* [[Кипар]] ѝ бил доделен на [[Велика Британија]];
* [[Босна и Херцеговина]] ѝ била доделена на [[Австро-УнгаријаАвстроунгарија]].
 
На овој начин моќта на Отоманското Царство во Европа и Азија била значително намалена. Влијанието на Руското царство на Балканот исто така се намалило за сметка на зголеменото влијание на Австро-УнгаријаАвстроунгарија.
 
На Конгресот се договорил и бил ратификуван Берлинскиот договор.
 
== Учесници ==
На конгресот учествувале претставници од [[Британска Империја|Британската Империја]], [[Австро-УнгаријаАвстроунгарија]], [[Француска Трета Република|Француската Трета Република]], [[Германско Царство|Германското Царство]], [[Руска Империја|Руската Империја]] и [[Отоманска Имеприја|Отоманското Царство]]. Делегати од [[Грчко Кралство|Грчкото Кралство]], [[Романско Кралство|Романското Кралство]], [[Србија]] и [[Црна Гора]] биле присутни на конгресните сесии во кои се расправало за нивните држави, но тие не биле членови на конгресот.
 
=== Делегати ===
* [[Бернхард Ернст фон Билов|Канцеларот фон Билов]]
 
Австроунгарија
Австро-Унгарија
* [[Ѓула Андраши|Грофот Андраши]]
* [[Count Alajos Károlyi|Грофот Кароли]]