Аголна фреквенција: Разлика помеѓу преработките

Одземени 647 бајти ,  пред 1 година
с
clean up, replaced: .|a → |a
(поврзница)
с (clean up, replaced: .|a → |a)
[[Податотека:AngularFrequency.gif|thumb|Аголна фреквенција ω (радијани во секунда), е поголем од фреквенцијата ν ( циклуси во секунда, исто  наречени Hz), со фактор за 2π. Оваа бројка го користи симболот ν, наместо f за означување на фреквенцијата.<br>
]]
Во [[Физика|физикатафизика]]та, '''аголна фреквенција''' ω (познат и под термините''' аголна брзина, радијална фреквенција, кружна фреквенција, орбитална фреквенција, фреквенција на радијани''') е скаларна мерка на степенот на ротација. Таа се однесува на [[Аголно поместување|аголното поместување]] по единица време (на пример, во ротација) или степенот на промена на фазата на синусоидалната бранова форма (на пример, во осцилации и бранови), или како што е степенот на промена на аргументот на синусна функција.
 
Аголна фрекфенција (или аголна брзина) е големината на векторската количина на ''[[Аголна брзина|аголната брзина]]''. Терминот '''аголна фрекфенција на вектор ''' понекогаш се користи како синоним за векторската количина за аголната брзина.''' '''<ref name="UP1">{{Шаблон:Наведена книга|last = Cummings|first = Karen|authorlink = |author2 = Halliday, David|title = Understanding physics|publisher = John Wiley & Sons Inc., authorized reprint to Wiley - India|date = Second Reprint: 2007|location = New Delhi|pages = 449, 484, 485, 487|url = http://books.google.com/?id=rAfF_X9cE0EC&printsec=copyright|doi = |id = |isbn = 978-81-265-0882-2}}</ref>
 
Oттука една [[Вртење|револуција]] е еднаква на 2π [[Радијан|радијанирадијан]]и
<ref name="UP1">{{Шаблон:Наведена книга|last = Cummings|first = Karen|authorlink = |author2 = Halliday, David|title = Understanding physics|publisher = John Wiley & Sons Inc., authorized reprint to Wiley - India|date = Second Reprint: 2007|location = New Delhi|pages = 449, 484, 485, 487|url = http://books.google.com/?id=rAfF_X9cE0EC&printsec=copyright|doi = |id = |isbn = 978-81-265-0882-2}}</ref><ref>{{Шаблон:Наведена книга|last = Holzner|first = Steven|authorlink = |title = Physics for Dummies|publisher = Wiley Publishing Inc|year = 2006|location = Hoboken, New Jersey|pages = 201|url = http://books.google.com/?id=FrRNO6t51DMC&pg=PA200&dq=angular+frequency|doi = |id = |isbn = 978-0-7645-5433-9}}</ref>
: <math>\omega = {{2 \pi} \over T} = {2 \pi f} , </math>
кадешто:
: ω претставува агол на фреквенција или аголна брзина (мерена во [[радијани во секунда]]),
 
: T претставува временски [[Фреквенција|период]] (мерен во [[Секунда|секунди]]) <br>
 
: ''f'' е [[обична фреквенција]] (измерена во [[Херц|херцихерц]]и) (понекогаш симболизирана со ν).<br>
 
== Единици ==
 Во [[Меѓународен систем на мерни единици|SI]] [[Единица мерка|единици]], аголоната фреквенција е нормално презентиран во [[Радијан|радијанирадијан]]и во [[секунда]], дури и кога нe изразува ротациона вредност. Од гледна точка на [[димензионална анализа]], единицата [[Херц|херцихерц]]и (Hz), исто така, е точно, но во пракса тaa се користи само за обичнata фреквенција f, и речиси никогаш за ω. Оваа конвенција помага да се избегне забуна. 
 
Во [[Дигитално процесирање на сигнал|дигиталното процесирање на сигналот]], аголната фреквенција може да се нормализира по [[Стапка на земање примероци|стапката на земање примероци]], постигнувajќи [[нормализирана фреквенција.]]
 
=== Осцилации на пружина ===
Објект прикачен на [[пружина]] ќе [[Осцилација|осцилира]]. Претпоставувајќи дека пружината е идеална и полесна без придушување, движењето ќе биде [[Хармоничен осцилатор|едноставно и хармонично]] со аголната фреквенција дадено со:<ref name="PoP1">{{Шаблон:Наведена книга|last = Serway,|first = Raymond A.|authorlink = |author2 = Jewett, John W.|title = Principles of physics - 4th Edition|publisher = Brooks / Cole - Thomson Learning|year = 2006|location = Belmont, CA.|pages = 375, 376, 385, 397|url = http://books.google.com/?id=1DZz341Pp50C&pg=PA376&dq=angular+frequency|doi = |id = |isbn = 978-0-534-46479-0}}</ref>
: <math> \omega = \sqrt{\frac{k}{m}} , </math>
кадешто:
 
: ''k е [[Константаконстанта на пружина|константа на пружината]]та''
 
: ''m'' е масата на објектот.
 
=== LC вртења ===
Резонантниот агол на фреквенција во LC движењата е еднаква на квадратниот корен од инверзноста на [[Капацитивност|капацитивностакапацитивност]]а (С мерено во [[Фарад|Фаради]]и), пати повеќе од [[Индуктивност|индуктивностaиндуктивност]]a на колото (L во Хенри)
: <math>\omega = \sqrt{1 \over LC}</math>
 
* [[Налози на важност (аголна брзина)]]
* [[Едноставно хармонично движење]]
* [[Значење на движење|Значење на движењето]]то
 
== Наводи ==