Данинг-Кругеров ефект: Разлика помеѓу преработките

с
→‎Оригиналната студија: Македонски назив на предлошка, replaced: cite news → наведени вести, Cite news → наведени вести
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎Оригиналната студија: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга)
с (→‎Оригиналната студија: Македонски назив на предлошка, replaced: cite news → наведени вести, Cite news → наведени вести)
== Оригиналната студија ==
 
Феноменот за првпат беше забележан  во низа на експерименти изведени од страна на [[Дејвид Данинг]] и [[Џастин Кругер]] од одделот за психологија на Универзитетот Корнел во 1999 година.<ref name="Kruger"/><ref name="psymq">{{Наведено списание|title=Why people fail to recognize their own incompetence|first=David|last=Dunning|first2=Kerri|last2=Johnson|first3=Joyce|last3=Ehrlinger|first4=Justin|last4=Kruger|journal=[[Current Directions in Psychological Science]]|volume=12|issue=3|pages=83–87|year=2003|doi=10.1111/1467-8721.01235|url=http://cdp.sagepub.com/content/12/3/83.abstract|format=abstract|accessdate=4 January 2016}}</ref> Студијата беше инспирирана од случајот на МекАртур Вилер, човек кој ограби две банки, откако во заблуда си истури сок од [[лимон]] врз лицето верувајќи дека, бидејќи сокот од лимон се користи како [[Invisible ink|невидливо мастило]], тоа ќе го скрие неговото лице од  надзорните камери.<ref name="post2010">{{citeнаведени newsвести|title=Why Losers Have Delusions of Grandeur|work=[[New York Post]]|date=23 May 2010|url=http://nypost.com/2010/05/23/why-losers-have-delusions-of-grandeur/|accessdate=19 March 2014}}</ref> Авторите истакнаа дека претходните студии сугерираат дека незнаењето на стандардите на изведба во голема мера  се сведува на неточни само-проценки на компетентност.
 
Оваа шема на преценување на компетентноста беше сретната во студии на повеќе вештини како што се читање со разбирање, практикување на [[медицина]], управување со моторно возило, и играње на игри, како што се [[шах]] или [[тенис]]. Данинг и Кругер претпоставија дека за дадена вештина, некомпетентните луѓе:<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://arstechnica.com/science/2012/05/revisiting-why-incompetents-think-theyre-awesome/3/|title=Revisiting why incompetents think they’re awesome|page=3|date=25 May 2012|accessdate=11 January 2014|first=Chris|last=Lee|publisher=[[Arstechnica.com]]}}</ref>
* не умеат точно да ја проценат вештината на другите
* го препознаваат  и признаваат нивниот недостаток на вештина само ''откако'' тие се изложени на обука за таа вештина.
Данинг оттогаш се подготвени аналогија – "[[аносогнозија]] од секојдневниот живот"<ref name="morris">{{Citeнаведени newsвести|last=Morris|first=Errol|authorlink=Errol Morris|title=The Anosognosic's Dilemma: Something's Wrong but You'll Never Know What It Is (Part 1)|work=[[New York Times]]|date=20 June 2010|url=http://opinionator.blogs.nytimes.com/2010/06/20/the-anosognosics-dilemma-1/|accessdate=7 March 2011}}</ref><ref name="selfinsight">{{Наведена книга|last=Dunning|first=David|title=Self-Insight: Roadblocks and Detours on the Path to Knowing Thyself (Essays in Social Psychology)|publisher=[[Psychology Press]]|year=2005|pages=14–15|isbn=1-84169-074-0}}</ref> – состојба во која едно лице кое доживува [[Physical disability|физичка попреченост]] , поради  мозочни повреди, не е свесно, или го негира постоењето на попреченост, дури и во облици како што се [[Blindness|слепило]] или [[Paralysis|парализа]]: "Ако сте неспособни, не можете да знаете сте неспособни....Вештините кои ти се потребни за да се добие точен одговор се токму тие вештини кои ти се потребни за да го препознаеш вистинскиот одговор."<ref name="morris"/>
 
Последователна студија, објавена во истиот труд, сугерира дека многу некомпетентните студенти ја  подобрија нивната способност да го проценат нивниот ранг по минимално подучување во вештините кои тие претходно ги немаа, без оглед на подобрувањето  стекнато во вештините.<ref name="Kruger"/>