Разлика помеѓу преработките на „Азотни оксиди“

Додадени 76 бајти ,  пред 7 месеци
с
→‎NO<sub>x</sub>: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (2)
с (Замена со македонска предлошка, replaced: Commonscat → Ризница-врска)
с (→‎NO<sub>x</sub>: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница (2))
На нормална, амбиентална температура кислородот и азотот не реагираат меѓусебно. За време на работата на [[мотор со внатрешно согорување]], мешавината на [[воздух]]от и горивото произведуваат доволно висока температура за да се предизвика ендотермна реакција на [[земјина атмосфера|атмосферскиот]] азот и кислородот во пламенот. Во градовите каде што сообраќајот е густ, количината на азотни оксиди е зголемена и може да биде дури и штетна.
 
Во присуство на повеќе кислород (O<sub>2</sub>), [[азотен моноксид|азотниот моноксид]] (NO) ќе реагира и ќе настане [[азотен диоксид]] (NO<sub>2</sub>), а временскиот период на овие реакции зависи од самата концентрација во воздухот, што може да се види од табелата:<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.branchenv.com/nox/nox_info.asp |title=NOx Removal |accessdate = 26. 12. 2007. |publisher=Branch Environmental Corp }}</ref>
 
{| class=”wikitable”
|3500
|}
Кога -<sub>x</sub> и некои од органските испарливи смеси се (VOC) заедно во воздухот и во присуство на сончева светлина, тие формираат фотохемиски смог, кој создава голем дел од загадувањето на природата. Овие загадувања негативно влијаат врз човековото здравје<ref>{{citeНаведена webмрежна страница|url=http://www.epa.gov/airprogm/oar/urbanair/nox/hlth.html |title=Health and Environmental Impacts of NOx |accessdate = |publisher=United States Environmental Protection Agency}}</ref>.
 
1. Азотен диоксид, ако се раствори во влага од воздухот, формира компонента ([[азотна киселина]]) [[кисел дожд]]: