Разлика помеѓу преработките на „Знаме на Бугарија“

→‎Историја: не се користи конструкција како КОЕШТО и сл Не пишувајте така
(+)
(→‎Историја: не се користи конструкција како КОЕШТО и сл Не пишувајте така)
За време на османлиското ропство ајдуците и комитите го користат зеленото знаме со извезан златен лав и со натпис ''Свобода или смърт!'' (Слобода или смрт!).
 
За прв пат знаме со бела, зелена и црвена бои,со наденешен коештораспоред боитена се во денешниот распоредбои, е сошиено од Стилијана Парашкевова во романскиот град [[Браила]] и предадено на бугарските доброволци, коиштошто учествувале во Руско-турската војна од 1877-1878 година. Знамето е квадратно со лав, и натпис ''БЪЛГАРИЯ'' во средината. Денес знамето е дел од колекцијата на знамиња на Националниот военоисторискивоено-историски музеј во Софиjа.
 
По Ослободувањето, првиот бугарски устав од [[16 април]] [[1879]] во член 23 определува, дека „Бугарското народно знаме е тробојно и се состои од бела, зелена и црвена боја, поставени хоризонтално“.
 
Во [[1947]] конна знамето, во левиот горен агол на белата боја, е додаден грбот на Народна Република Бугарија, кој што постои до [[27 ноември]] [[1990]]. На тој датум текстот во Уставот е изменет и грбот е отстранет. Промената е во сила до примањето на четвртиот Устав на Бугарија, со којшто знамето на земјата се определува во сегашната варијанта.
 
== Галериjа ==