Разлика помеѓу преработките на „Начело на неопределеност“

с
→‎Вовед: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: {{Main| → {{Главна|
с (→‎Толкување на матричната механика: Јазична исправка, replaced: конзистентна → доследна using AWB)
с (→‎Вовед: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: {{Main| → {{Главна|)
 
==Вовед==
{{MainГлавна|Вовед во квантната механика}}
[[File:Indeterminacy principle.gif|360px|right|thumb| Притиснете за да ја видите анимацијата. Развојот на првично локализирани гаусови бранови ункции на слободни честички во дводимензионален простор, со боја и јачина кој ја покажуваат фазата и амплитудата. Ширењето на брановата функција во сите насоки покажува дека почетниот импулс има најразлични вредности,непроменети во времето, додека пак ширењето се зголемува со текот на времето: како резултат, начелото на неопределеност ''Δx Δp'' се зголемува со изминувањето на времето.]]
[[File:Sequential superposition of plane waves.gif|360px|"360px"|right|thumb|Суперпозицијата на неколку рамнински бранови кои создаваат бранов пакет. Брановиот пакет станува се полокализиран со додавањето на се повеќе бранови. Фуриеровата трансформација е математичка операција која ги раздвојува брановите пакети во поединечни рамнински бранови. Се забележува дека брановите прикажани се само за приказ, земајќи во предвид дека дека брановите функции во квантната механика се сложени.]]