Разлика помеѓу преработките на „Меѓународна организација за цивилно воздухопловство“

с
→‎Кодови на ИКАО: Јазична исправка, replaced: префикс → претставка
с (→‎Кодови на ИКАО: Јазична исправка, replaced: префиксот → претставката)
с (→‎Кодови на ИКАО: Јазична исправка, replaced: префикс → претставка)
== Кодови на ИКАО ==
 
ИКАО и ИАТА во развојот на стандардните спецификации и процедури доделуваат и посебни кодови кои се користат во разни видови на комуникација на пр. комуникација воздух- земја, воздухопловната телефонија итн. ИЦАО има изработено посебни кодови за аеродроми и авиокомпании. За аеродромите ИЦАО користи кодови со 4 букви, а за авиокомпаниите кодови со 3 букви. Во [[САД]] кодовите на ИЦАО се слични со кодовите на ИАТА, со префикспретставка „ К ” – ''LAX'' е всушност ''KLAX''. Во [[Канада]], претставката „ C ” се додава на кодот на ИАТА за да се добие кодот на ИЦАО- на пр. ''YEG'' e ''CYEG''. Во останатиот дел од светот кодовите на ИАТА и на ИКАО се сосема различни, на пр. меѓународниот [[аеродром Париз-Шарл де Гол]] има ИКАО код ''LFPG'', a ИАТА код ''CDG''. ИКАО исто така издава и алфанумерични кодови кои содржат од 2 - 4 букви. Овие кодови се типични за плановите за летање.
== Региони и регионални канцеларии ==