Разлика помеѓу преработките на „Народна банка на Србија“

с
 
== Историја ==
Првата '''централна банка на Србија''' е основана во [[1883]] година под името Привилегирана Народна Банка на Кралството Србија. Оваа банка била организирана според примерот од Белгиската народна банка, кое во тоа време важела за пример на современо организирање на банкарските институции. После Првата светска војна, Привилегираната Народна Банка на Кралството Србија, по законот од [[26 јануари]] [[1920]] година, прераснала во Народна банка на Кралството на [[Срби]]те, [[Хрвати]]те и [[Словенци]]те и под тоа име ја преземала работата на територијата на целото кралство. Во септември 1946 година, Народната банка на кралството [[Југославија]] која до тогаш ги извршува своите должности под тоа име, по пат на национализирање се преименува во Народна банка на Југославија. На [[19 јули]] [[2003]] година стапил во сила Законот на Народна [[банка]] на Србија, со кој се утврдени позицијата, организацијата, овластувањата и функциите на Народната банка на Србија.<ref>[http://www.nbs.rs/internet/cirilica/10/10_8/index.html Народна банка на Србија]</ref>
 
== Статус на НБС ==