Општина Чашка: Разлика помеѓу преработките

Одземен 31 бајт ,  пред 2 години
с
Стилски и правописни исправки, replaced: Општествени институции → Општествени установи using AWB
Нема опис на уредувањето
с (Стилски и правописни исправки, replaced: Општествени институции → Општествени установи using AWB)
Соседни општина со кои се граничи општината се: од исток со [[Општина Велес|Велес]] и [[Општина Градско|Градско]], од север со [[Општина Зелениково|Зелениково]] и [[Општина Студеничани|Студеничани]], од запад со [[Општина Македонски Брод|Македонски Брод]] и [[Општина Долнени|Долнени]] и од југ со [[Општина Прилеп|Прилеп]] и [[Општина Кавадарци|Кавадарци]]. Според последните податоци од Заводот за статистика на територијата на општината живеат вкупно 7.673 жители во 42 населени места. Густината на населеност е 6 жители на км².
 
Општина Чашка има добра географска положба. Ги поседува најубавите и атрактивни предели на планините Јакупица, Даутица и Бабуна од запад, Клепа од исток, Караџица и Голешница од севоро-запад. На територијата на општината е и највисокиот врв на Јакупица, Солунска Глава (2.540 м). Целата таа атрактивност на пределот го дополнуваат и реките Бабуна и Тополка. По течението на овие реки се простира алувијална рамнина настаната како резултат на наносите на реките која е многу плодна. Покрај реките Бабуна и Тополка како природен ресурс е и новоизградената брана на хидросистемот „[[Лисиче (езеро)|Лисиче]]“.
 
Климатските карактеристики на општината се доста различни. Високите планини преку целата година се покриени со снег додека во рамничарскиот дел во летниот период владее несносна висока температура. Климата е континентална со мало влијание на суб-медитеранска, која продира по долината на реката Тополка. Врнежите се мали претежно во есенските и зимски денови, а летата се топли и суви. Ветрови се јавуваат од сите правци, меѓутоа преовладуваат од северен и северозападен правец.
|-
|}
 
 
{| border="1" cellspacing="0" cellpadding="2"
|}
 
== Општествени институцииустанови ==
Општинската администрација во Општина Чашка е поделена на пет одделенија:
 
# Одделение за правни,општи работи, човешки ресурси и месна самоуправа;<br />
# Одделение за финансии, буџет, општински имот и администрирање со даноци;<br />
# Одделение за образование, култура, здравство, социјална заштитa, спорт и соработка со здружение на граѓани и фондации;<br />
# Одделение за урбанизам, комунални дејности сообраќај и заштита на животната средина;<br />
# Одделение за инспекциски надзор - инспекторат.
 
Градоначалник на општина Чашка е [[Горан Стојановски]] од редовите на [[СДСМ]]. Тој бил избран на [[Локални избори во Македонија (2017)|локалните избори од 2017 година]] за мандат од четири години.<ref>{{Наведена мрежна страница|url=http://www.sec.mk/zakluchok-za-konechnost-na-rezultatite-od-glasanje-vo-vtoriot-izboren-krug-29-10-2017-po-odlukite-na-upravniot-sud/|title=Заклучок за конечност на резултатите од гласање во вториот изборен круг 29.10.2017 по одлуките на Управниот суд|last=|first=|date=|work=[[Државна изборна комисија на Македонија]]|archive-url=|archive-date=|dead-url=|accessdate=3 декември 2017}}</ref> Советот на општина Чашка е составен од 11 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:
 
[[File:Council of Caska Municipality 2017.svg|thumb|300px|center|{{legend|#2212FF|СДСМ: 4 места}} {{legend|#C22E0A|ВМРО-ДПМНЕ: 3 места}} {{legend|#3EA5DD|ДУИ: 2 места}} {{legend|#800080|АА / БЕСА: 2 места}} ]]
 
== Културни и природни знаменитости ==
* [http://www.2ecarta.com/caska/images/stories/dokumenti/strateski%20dokumenti/Profil%20na%20Opstina%20Caska.pdf „Профил на Општина Чашка“, 2008]
*[https://www.abv.mk/details/opshtina-chashka Општина Чашка во „АБВ - деловен именик“]
 
[[Категорија:Општина Чашка| ]]
[[Категорија:Општини во Македонија|Чашка]]
 
{{Општини во Република Македонија}}
{{Општина Чашка}}
 
[[Категорија:Општина Чашка| ]]
[[Категорија:Општини во Македонија|Чашка]]