Разлика помеѓу преработките на „Падеж“

Нема измена во големината ,  пред 11 месец
clean up, replaced: Листа на → Список на using AWB
с
(clean up, replaced: Листа на → Список на using AWB)
Падежи постојат во многу [[Индоевропски јазици]] како [[латински]], [[Германски јазик|германски]] и [[Санскрит]]; кај [[Дравидски јазици|дравидските јазици]] како [[Тамилски јазик|тамилски]]; во речиси сите [[уралски јазици]] како [[Фински јазик|фински]] и [[Унгарски јазик|унгарски]]; во [[Свахили]] и многу други. Првобитно и [[македонскиот јазик]] имал сложен падежен систем кој бил наследен, преку [[Старословенски јазик|старословенскиот]], од [[Прасловенски јазик|прасловенскиот јазик]]; меѓутоа со тек на време овој систем бил напуштен. [[Староанглиски јазик|Староанглискиот]] имал опширен падежен систем. Во современата [[англиска граматика]], истата информација се пренесува преку [[збороред]]от и [[предлог|предлозите]], иако постојат некои остатоци од стариот систем (како „he“ наместо „him“; вид. [[Англиски деклинации]]).
 
Подолу стои пример за латинска деклинација, со зборот '''homo''' (човек).
 
* homo 'човек' [како подмет] (на пр. homo ibi stat 'човекот стои таму')
* hominem 'човекот' [прирок] (на пр. hominem vidi 'Го видов човекот')
* homine '[прилог] човекот' [во разни употреби кои не се наведени погоре] (на пр. sum altior homine 'Повисок сум од човекот')
 
 
Поимот '''деклинација''' исто така може да зоначува разни форми кои работат заедно како еден систем. На пример, горната деклинација се разликува од а-деклинацијата, која се содржи речиси исклучиво од именски од женски род.
 
== Поврзано ==
* [[ЛистаСписок на падежи]]
 
== Надворешни врски ==