Разлика помеѓу преработките на „Енергија“

Одземени 10 бајти ,  пред 5 месеци
Одбиена последната промена (од 92.55.81.217) и ја поврати преработката 3797984 на Ehrlich91
(Одбиена последната промена (од 92.55.81.217) и ја поврати преработката 3797984 на Ehrlich91)
<br/> G=mg
===Кинетичка енергија===
*VAZNO!!!
**''Кинетичка енергија'' (Ек)-ја има тело што се [[движи]] и се дефинира како способност едно тело да врши работа како резултат на своето движење.
#пр:Автомобил што се движи по автопат кинетичка енергија на транслација, а тркало на машина има кинетичка енергија на ротација. За тело со маса m кое се движи по права линија со постојана брзина v ''кинетичката енергија'' е дадена со равенката: