Разлика помеѓу преработките на „Александар Пандов“

Додадени 38.093 бајти ,  пред 9 месеци
с
Отповикани уредувањата на Ehrlich91 (разговор), враќајќи на последната преработка на Wikimk
Ознака: Изворно уредување 2017
с (Отповикани уредувањата на Ehrlich91 (разговор), враќајќи на последната преработка на Wikimk)
Ознака: Отповикување
'''Александар Пандов''' (р. 1971 во {{роден во|Скопје}}) —е поранешен пратеник на [[ВМРО-ДПМНЕ]] и член на Извршниот комитет на партијата, а сега истакнат аналитичар. Роден е во 1971 година во Скопје. Како пратеник во Собранието на Република Македонија бил членчен на пратеничката група на Собранието за соработка со Парламентот на [[Република Бугарија]].<ref name=sobranie>{{cite web |url=http://www.sobranie.mk/pratenici-6ee4c297-bd6d-4860-82b1-97738c029d45-ns_article-pandov-aleksandar.nspx |title=Пандов Александар |publisher=[[Собрание на Република Македонија]] |accessdate=11 ноември 2018 |author=''}}</ref>
 
Во 1997 година учествувал во студентските протести против наставата на албански јазик на Педагошкиот факултет во Скопје.<ref name=a1on/> Како член на ВМРО-ВМРО (Вистинска македонска реформска опција, предводена од [[Борис Змејковски]]) тој претставува близок соработник на [[Борис Стојменов]].<ref name=vecer>{{cite web |url=https://vecer.mk/makedonija/stojmenov-si-zamisluva-deka-e-penov |title=Стојменов си замислува дека е Пенов! |publisher=[[Vecer.mk]] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 12 септември 2005 }}</ref>
 
== Професионални ангажмани ==
Бил директор на [[Радио РОС]].<ref name=a1on/>
 
Бил ангажиран од рускиот бизнисмен [[Сергеј Самсоненко]] како директор на ланецот на обложувачници BetCity Balkan.<ref name=scoop/><ref name=РБК-самсоненко/><ref name=мкд.мк-самсоненко/>
Бил директор на [[Радио РОС]].<ref name=a1on>{{cite web |url=https://a1on.mk/archives/429114 |title=Koj e Пандов Александар? |publisher=[[A1on.mk]] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 27 декември 2014 }}</ref>
 
Бил ангажиран од рускиот бизнисмен [[Сергеј Самсоненко]] како директор на ланецот на обложувалници BetCity Balkan.<ref name=scoop>{{cite web |url=http://en.scoop.mk/samsonenko-successful-in-macedonia-under-scrutiny-in-russia/ |publisher=Scoop Macedonia |accessdate=11 ноември 2018|date= 5 декември 2016 |title=Samsonenko: Successful in Macedonia-under scrutiny in Russia |author='Goran Lefkov'}}</ref><ref name=РБК-самсоненко>{{cite web |url=https://www.rbc.ru/magazine/2017/10/59c2aa029a79473e38382464 |publisher=Журнал №10 (134) |accessdate=11 ноември 2018 |date= 26 септември 2017 |title=Расследование РБК: как россиянин стал самым богатым человеком Македонии |author='Андреј Захаров'}}</ref><ref name=мкд.мк-самсоненко>{{cite web |url=https://www.mkd.mk/makedonija/politika/kako-eden-rusin-stana-najbogatiot-chovek-vo-makedonija |publisher=МКД.мк |accessdate=11 ноември 2018 |date= 30 септември 2017 |title=Како еден Русин стана најбогатиот човек во Македонија |author='Андреј Захаров'}}</ref>
 
== Образование ==
Завршил Филозовски факултет. Добро го познава англискиот јазик.<ref name=sobranie/>
 
Завршил Филозофски факултет. Добро го познава англискиот јазик.<ref name=sobranie/>
 
== Политички ангажмани ==
Во 1997 година учествувал во студентските протести против наставата на албански јазик на Педагошкиот факултет во Скопје.<ref name=a1on/>
 
Бил пратеник на [[ВМРО-ДПМНЕ]] и член на Извршниот комитет на партијата. Како пратеник во Собранието на Република Македонија бил чен на пратеничката група на Собранието за соработка со Парламентот на [[Република Бугарија]].<ref name=sobranie/>
 
Како член на ВМРО-ВМРО (Вистинска македонска реформска опција, предводена од Борис Змејковски) тој претставува близок соработник на [[Борис Стојменов]].<ref name=vecer/>
 
По смената на [[Љубчо Георгиевски]] станува дел од фракцијата која ја предводи [[Марјан Ѓорчев]]. Потоа станува член на Земјоделската партија.
 
Во 2015 година тврди дека не е член на ВМРО ДПМНЕ.<ref name=24анализа/>
Во 2015 година тврди дека не е член на ВМРО ДПМНЕ.<ref name=24анализа>{{cite web |url=https://www.youtube.com/watch?v=miOxjMIPUuc&feature=youtu.be |title=Анализа 24. Гости: Александар Пандов и Александар Тортевски |publisher=Трговско радиодифузно друштво 24вести ДООЕЛ Штип (основано од 24 Кабле ЛЛЦ Линц, Австрија) [http://www.mediapedia.mk/medium/24-vesti], Сопственик: Роберт Димитров [http://www.mediapedia.mk/sopstvenici/robert-dimitrov] |accessdate=23 ноември 2018 |date= 13 октомври 2015 }}</ref>
 
== Изјави дадени како политички аналитичар ==
=== Изјави поврзани со политичката криза во Македонија во периодот 2015-2017 ===
==== За потеклото на прислушуваните разговори ====
По повод започнувањето на објавувањето на прислушкуваните разговори од страна на УБК, кое подоцна доведе до раслишување на предвремени парламентарни избори, до формирање на Специјалното јавно обвинистелство, како и до промена на власта, Пандов изјавува:
* '''19 декември 2014''': Во однос на поседувањето на незаконски присклушкувани материјали од страна на тогашниот лидер на опозицијата, [[Зоран Заев]], порталот Нетпрес пренесува изјава на Пандов во која тој вели дека е убеден дека Заев не поседува „бомба“ туку само ја замајува јавноста.<ref name=нетпрес2014/>
 
* '''2 февруари 2015''': Порталот Република пренесува изјава од Пандов во однос на потеклото на прислушуваните материјали кои тогашната опозиција ги презентира: „''Аналитичарот Александар Пандов вели дека ако се анализираат информациите во изминатве месеци, честите престои на Заев во Грција, проблемот кој Грција го има со нашето уставно име, јазик, идентитет… става горомен сомнеж дека најверојатно станува збор за грчките служби''.“<ref name=пандов-Република/><ref name=нетпрес2015/>
 
* '''15 февруари 2015''': „''Це­ли шест ме­се­ци чо­ве­ков нѐ др­же­ше под при­ти­сок де­ка не­го­ва­та бом­ба ќе пре­диз­ви­ка­ла по­ли­тич­ки зем­јо­трес и де­ка на­ро­дот ќе бил вџа­шен од слуш­на­то­то и од ви­де­но­то. Но, во обид да се ис­пе­ре од со­ра­бо­тка­та со стран­ски тај­ни служ­би, а го ви­дов­ме и чув­ме ка­ко го твр­ди тоа, ја са­мо нак­ле­ве­ти ма­ке­дон­ска­та Упра­ва за др­жав­на без­бед­ност де­ка таа би­ла из­во­рот на прис­лу­шу­ва­ни­те раз­го­во­ри. При­тоа, ка­ко што и му при­ле­га, не при­ло­жи ни­ка­ков до­каз за тоа. Да не по­тсе­ту­вам де­ка прет­ход­но исти­от тој твр­де­ше де­ка ма­те­ри­ја­ли­те не му би­ле до­ста­ве­ни ни­ту од стран­ски ни­ту од до­маш­ни тај­ни служ­би, ту­ку му ги да­ле за­гри­же­ни гра­ѓа­ни.''“<ref name=република/>
 
* '''16 февруари 2015''': Пандов изјавува дека „''нема дилема дека снимките на Заев дошле од странство.''“<ref name=вецер2/> Тој вели дека Заев телефонските разговори ги има добиено од грчките тајни служби.<ref name=вецер2/><ref name=нетпрес2015фев1/><ref name=нетпрес2015фев2/>
 
* '''16 февруари 2015''': Пандов изјавува „''Мислам дека не постои граѓанин во државата на кого веќе не му е јасно дека главна цел на Заев и неговите странски соработници е да внесат страв и паника. Со своето однесување во стилот на пиштолџија од Дивиот Запад, Македонија и нејзините граѓани се под постојан притисок и сведоци сме на се поголемата поделеност меѓу населението. Атмосферата во државата е донесена до ниво како да имаме на слобода сериски убиец, а сите ние сме му потенцијални жртви. Повеќе мислам дека никој не се чувствува сигурен, затоа што никој не знае, освен врхушката околу него, кој ќе биде следна жртва.''“<ref name=нетпрес2015фев2/>
 
* '''27 март 2015''': Пандов смета дека Заев ги поништил сите правила на водење на една политичка битка и дека за таа цел тој се користи со нелегални методи. Со оглед на тоа тој смета дека дека битката ќе се префрли во самата партија: „''Евидентно е дека ваквиот начин на менаџирање со СДСМ нема да има долг век на траење и за истиот во наредниот период очекувам политичка разрешница во СДСМ''“<ref name=република23март2015/>
 
* '''16 мај 2015''': Порталот МКД.мк пренесува изјава на Пандов за New York Times: „''Можеби ќе слушнете нешто што можеби е вулгарно, но не и докази за кривично дело“, рече тој. „Разговорите се сечени, работите се извадени од контекст. Ние не знаеме ни дали воопшто се случиле некои од работите за кои тие разговараат''.“<ref name=mkdmk.NYT/> Во изјавата дадена за New York Times тој не спомнува странски служби.<ref name=mkdmk.NYT/>
 
Подоцна, на 29.03.2016 од страна на [[Специјалното јавно обвинителство]] покренати се обвиненија во рамките на предметот „Тврдина“, на 17.11.2016 и по предметот „Таргет“ поврзани со незаконските прислушувања од страна на УБК и за уништување на опремата во со која тоа е правено.<ref name=јонск/>
 
==== Граѓанско движење за одбрана на Македонија ====
* '''февруари 2015''': Во истиот период започнува да трибини, а подоцна и протести низ Македонија да организира ГДОМ (Граѓанско Движење за Одбрана на Македонија). Пандов редовно учествува на трибините кои се организирани од ГДОМ.<ref name=мкд-ГДОМ/><ref name=ГДОМ2/><ref name=мкд/>
 
* '''9 март 2015''': Во рамките на трибината одржана во спортската сала „Расадник“ во [[Кисела Вода]], според весникот Вечер тој укажува дека „''...Македонија е повторно нападната, но овој пат од домашни предавници потпомогнати од странска служба.''“<ref name=вецер2015март/><ref name=република2015март/><ref name=мкд-ГДОМ/><ref name=ГДОМ2/>
 
* '''23 март 2015''': Во рамките на трибината одржана во Куманово вели: „''За жал Македонија сега повторно е нападната овој пат од внатрешен непријател со силна и сериозна поддршка на странски служби, а засилено медиумски со пари на Сорос кои се дадени за ширење на таа непријателска пропаганда, рече Пандов.''“<ref name=република23март/>
 
* '''5 јуни 2015''': Во рамките на трибините кои ги организира ГДОМ во големата сала во Центарот за култура „Антон Панов“ во Струмица Пандов изјавува: „''...дека наводната политичка криза е разобличена и на сите им е повеќе од јасно дека се работи за болна желба за власт.''“<ref name=нетпрес2015јуни/>
 
* '''7 јуни 2015''': Во однос на одложувањето на парламентарните избори кои требало да се одржат на 6 јуни Пандов вели: <br>„''Јас ви гарантирам дека он во среда, со свиткана кичма, како што си знае, ќе си се спакува, ќе си ја фати [[Радмила Шекеринска]] под рака и како попчиња ќе си се нацртаат во Брисел и ќе си се додоговорат за она што веќе говореле, истакна Пандов.''“<ref name=пандов-Република2/> и <br>„''На Заев нема да му биде прв пат каде што плукнал да се наведне и да си го излиже плукнатото, додаде аналитичарот Пандов.''“<ref name=пандов-Република2/>
 
* '''1 април 2016''': Во очекување на изборите кои требаше да се одржат на 5 јуни 2016 година, во колумна во неделникот „Република“ вели: „''Капак на сѐ беше што место веднаш да се зафати со расчистување на случајот „Пуч“, во кој покрај првообвинетиот Верушевски, обвинет е и Заев за рекет, на Катица прва одлука ѝ беше да го ослободи од притвор Верушевски, главниот виновник што Македон ја повеќе од една година се наоѓа во политичка криза и лик што бил организатор на шпионирањето на раководството на ВМРО, новинари, јавни личности, бизнис мени и на дипломати''.“<ref name=RepNedelnik1април2016/>
 
==== Изјави поврзани со работата на Специјалното јавно обвинителство ====
* '''13 октомври 2015''': На прашање на новинарот на Телевизија 24, во врска со висината бараните средства од страна на специјалната јавна обвинителка [[Катица Јанева]] за функционирањето на СЈО вели: „''Ма не! Жената се има изгубено во простор и време. Женана имавме прилика да ја видиме кога ја избраа онака у чипки у ова у она... мислам мајка ми на свадба и пред свадба не беше така облечена... така што... во тоа независен апсолутно не мислам дека е таа независна затоа што оние особини кои таа ги имала као квалитети, као човек, као стучност сие што ги посочија беа дека била на неколку курсеви во странство.''“<ref name=24анализа/>
 
* '''13 октомври 2015''': Во истата емисија тој изјавува дека СЈО ќе поднесува извештаи пред странските амбасадори.<ref name=24анализа/>
 
* '''1 април 2016''' - „Катица со нејзините настапи ни докажа дека е неписме на, но, исто така, ни докажа и дека единствената работа на која е посвтена е што повеќе ги оцрни функционерите на ВМРО.“<ref name=RepNedelnik1април2016/> - Изјавата е дадена во педиод на исчекување на изборите кои требаше да се одржат на 5 јуни 2016 година кои подоцна беа одложени за декември.
 
* '''30 јуни 2017''': На тривина на Институтот „Павел Шатев“ Пандов вели: ''„...граѓаните го доживуваат СЈО како Политичко Обвинителство, а не како Специјално Јавно Обвинителство''.“<ref name=нетпрес2017/>
* '''26 август 2016''' - Следните изјави се поврзани со изборите кои се одржаа на 11 декември 2016 година:<br>„Претпоставувам дека не постои човек во Македонија на кого не му е јасно дека единствената задача што ќе ја има дотичната госпоѓа е да испорачува што повеќе прес-конференции, на кои ќе бидат без никаков доказ за вина прозивани функционери на ВМРО-ДПМНЕ.“<ref name=RepNedelnik26авг2016/><br>„Претпоставувам дека не постои човек во Македонија на кого не му е јасно дека единствената задача што ќе ја има дотичната госпоѓа е да испорачува што повеќе прес- конференции, на кои ќе бидат без никаков доказ за вина прозивани функционери на ВМРО-ДПМНЕ.“<ref name=RepNedelnik26авг2016/>
 
=== Ставиви во однос на бегстворо на Груевски во Унгарија ===
* '''20 ноември 2018''': Во однос на пребегувањето на Груевски во [[Унгарија]] и барањето на азил Пандов смета дека:
**Премиерот Заев, министерот за внатрешни работи [[Оливер Спасовски]] и специјалната обвинителка Катица Јанева се најголеми губитници во целата ситуација;<ref name=нетпрес2018/>
 
**„''Најголем добитник е самиот Груевски секако, но и ВМРО ДПМНЕ бидејќи тие се директни противници на Заев. Сите негови заложби и ветувања за правда сега паднаа во вода. Неговото најголемо ветување пред ’шарените’ дека Груевски ќе биде осуден и ќе го спроведат во затвор не само што не го оствари и спроведе туку и се чини директно соучествувал во бегството на екс премиерот.''“<ref name=нетпрес2018/>
 
=== Ставови во однос на помилувањата/аболицијата од 12 април 2016 од страна на председателот Иванов ===
Во однос на одлуката за помилување од страна на председателот Иванов од 12 април 2016 година за помилуање на поголем број политичари пандов вели:<ref name=новатв/>
 
'''13 април 2016''': Како член на ГДОМ тој повикува на протести за повлекување на аболициите на Заев и на Верушевски и вели:<ref name=република13април/>
:''Во оваа прилика би сакал да ги повикам сите слободоумни луѓе во Македонија, на истово ова место во 18:30 под името на Граѓанското движење за одбрана на Македонија да се собереме и нај јасо и гласно да го искажеме нашиот протест и револт против одлуката да бидат помилувани поточно аболицирани [[Зоран Заев]] и [[Зоран Верушески]], порача аналитичарот Александар Пандов, во гостувањето на Тв Нова.''<ref name=република13април/>
Подоцна на председателот Иванов на лично барање на помилуваните ги повлекува одлуките за помилување.<ref name=рсе/><ref name=DW/>
 
'''14 ноември 2018''': Во дебадната емисија на „Канал 5“ изјавува во контекст на спомнувањето на на разузнавачите [[Горан Грујевски]] и [[Никола Бошковски]] кои пребегале во Грција вели:<ref name=канал5/>
:''„Против нив имало судски процес, па аболицирани се и прекинато е тоа.“''<ref name=канал5/>
Во контекста на повлекувањето на аболицијата тој вели дека
:''„Не постои таква работа. Тоа е направено за да се прекинат протестии.“''<ref name=канал5/>
 
=== Изјави поврзани со слбодата на изразување и со медиумските слободи ===
* '''21 мај 2016''': Во рамките на контрапротестите кои ги организира ГДОМ тој бара од Уставниот суд времено да го суспендира функционирањето на невладиниот сектор: „''Ќе испратиме барање до Уставниот суд за времено запирање на работа на сите граѓански здруженија, фондации и политички партии кои во моментов ја рушат и урнисуваат Македонија.''“<ref name=либертас1/>
 
==== Други ставови ====
* '''23 март 2015''': Александар Пандов ја спори и автентичноста на разговорите. За каналот 24 Вести вели: „''-Ако тие се автентични разговори, ако се стекнати како што треба, или ако има правно дејствие од некој настан што е слушнат ќе биде прашан што е со него.''“<ref name=a1on_avtenticni/>
 
* '''16 мај 2015''': Во подолг период СДСМ е во тежок очај и депресија, а што е и најлошо во длабока безидејност, вели Александар Пандов. Според познавачот на состојбите, водени од тоа дека за три дена ќе ја урнат владата, а еве поминаа три месеци и ништо од таа работа, дополнително што по толку време и испукани триесет бомби веќе никој и не им ги ни слуша, а уште помалку гледа прес-конференциите, тие решија да се испробаат со улична демократија.<ref name=вецер16мај2015/>
 
* '''26 февруари 2016''': Во текостот под наслов „Ако избега од изборите закажани за 5 јуни, СДСМ ќе се распадне“ објавен во „Вечер“ Пандов вели: „''Во периодот што следи Заев ќе биде под силен притисок како на меѓународниот фактор така и на сопственото членство да излезе на избори. Се сомневам дека соочен со кривичните пријави и слабиот рејтинг, Заев ќе направи се изборите да не се одржат. Но морам да предупредам дека доколку СДСМ не се појави на овие избори, партијата ќе се распадне.''“<ref name=вецер2016фев/>
 
* '''16 април 2016''': На протест на ГДОМ во кој едно од барањата е одржување на брзи избори на 5 јуни кои тогашната опозиција сметаше дека треба да се одложат.<ref name=republika2016/> Неколку месеци подоцна, во дебата на „Телевизија 24“ во рамките на емисијата „Тренд“ кажува дека „Доста е извесно дека изборите на 11 декември ќе се одржат...“<ref name=utibueTrend/>
 
== Литература ==
{{Reflist|
<ref name=RepNedelnik26авг2016>{{cite news |last= Пандов |first= Александар |date= 1 април 2016 |title= „ПАНДОВ: ЖАЛНО Е ЈАНЕВА ДА ИМ Е ПРЕДИЗБОРНА ПРОГРАМА“ |url= |work=Неделник Република |location= Скопје |publisher=[[Republika.mk]], ПРВА РЕПУБЛИКА ДООЕЛ (во споственост на Иресине Лимитед, оф-шор компанија од Белизе [http://mediapedia.mk/medium/republuka]}}</ref>
 
<ref name=RepNedelnik1април2016>{{cite news |last= Пандов |first= Александар |date= 1 април 2016 |title= „ДО 5 ЈУНИ СÈ ПОЧЕСТО ЌЕ ЈА ГЛЕДАМЕ ЈАНЕВА КАКО ОБВИНУВА ВИДНИ ЛИЧНОСТИ НА ВМРО-ДПМНЕ“ |url= |work=Неделник Република |location= Скопје}}</ref>
 
<ref name=нетпрес2017>{{cite web |url=https://netpress.com.mk/pandov-sjo-e-politicko-obvinitelstvo/ |title=Пандов: СЈО е политичко обвинителство |publisher=НЕТ ПРЕС КОМ ДООЕЛ [http://mediapedia.mk/medium/netpres] |accessdate=23 ноември 2018 |author='Нетпрес' |date= 30 јуни 2017 }}</ref>
 
<ref name=24анализа>{{cite web |url=https://www.youtube.com/watch?v=miOxjMIPUuc&feature=youtu.be |title=Анализа 24. Гости: Александар Пандов и Александар Тортевски |publisher=Трговско радиодифузно друштво 24вести ДООЕЛ Штип (основано од 24 Кабле ЛЛЦ Линц, Австрија) [http://www.mediapedia.mk/medium/24-vesti], Сопственик: Роберт Димитров [http://www.mediapedia.mk/sopstvenici/robert-dimitrov] |accessdate=23 ноември 2018 |date= 13 октомври 2015 }}</ref>
 
<ref name=република23март2015>{{cite web |url=https://arhiva.republika.mk/403267 |title=Пандов: Очекувам политичка разрешница во СДСМ |publisher=[[Republika.mk]], ПРВА РЕПУБЛИКА ДООЕЛ (во споственост на Иресине Лимитед, оф-шор компанија од Белизе [http://mediapedia.mk/medium/republuka] |accessdate=23 ноември 2018 |date= 17 март 2015|author='' }}</ref>
 
<ref name=република23март>{{cite web |url=https://arhiva.republika.mk/393293 |title=ГДОМ во Куманово: Името, идентитетот, историјата, територијалниот интегритет и целоста на Македонија не треба да се става на „коцка“ |publisher=[[Republika.mk]], ПРВА РЕПУБЛИКА ДООЕЛ (во споственост на Иресине Лимитед, оф-шор компанија од Белизе [http://mediapedia.mk/medium/republuka] |accessdate=23 ноември 2018 |author='' |date= 23 февруари 2015 }}</ref>
 
<ref name=нетпрес2018>{{cite web |url=https://netpress.com.mk/gruevski-dobi-azil-koj-dobiva-a-koj-gubi/ |publisher=НЕТ ПРЕС КОМ ДООЕЛ [http://mediapedia.mk/medium/netpres] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 22 ноември 2018 |title=Груевски доби азил: Кој добива, а кој губи?}}</ref>
 
<ref name=пандов-Република2>{{cite web |url=https://arhiva.republika.mk/440633 |publisher=[[Republika.mk]], ПРВА РЕПУБЛИКА ДООЕЛ (во споственост на Иресине Лимитед, оф-шор компанија од Белизе [http://mediapedia.mk/medium/republuka] |accessdate=22 ноември 2018 |author='' |date= 7 јуни 2015 |title=Пандов: Македонија повторно ќе го фати патот на инвестициите}}</ref>
 
<ref name=јонск>{{cite web |url=http://www.jonsk.mk/?page_id=1012 |title=Обвиненија |publisher=Сепцијално јавно обвинителство|accessdate=22 ноември 2018 |date=22 декември 2017 ||author=''}}</ref>
 
<ref name=pravdiko>{{cite web |url=https://www.pravdiko.mk/target-tvrdina-odlozhena-za-17-januari/ |title=„Таргет – Тврдина“ одложена за 17 јануари |publisher=„Правдико“, Главен и одговорен уредник: Александар Георгиев – Калица|accessdate=22 ноември 2018 |date=22 декември 2017 ||author=''}}</ref>
 
<ref name=канал5>{{cite web |url=https://www.youtube.com/watch?v=75hwVxYLehs |publisher=Канал 5 |accessdate=15 ноември 2018 |date=27 мај 2016 |title=Александар Пандов и Тодор Пендаров во „Само вистина“ 14.11.2018 }}</ref>
 
<ref name=DW>{{cite web |url=https://www.dw.com/mk/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%98%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-22-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B8/a-19286988 |publisher=dw.com |accessdate=15 ноември 2018 |date=27 мај 2016 |title=Иванов ја повлече аболицијата за 22 политичари }}</ref>
 
<ref name=рсе>{{cite web |url=https://www.slobodnaevropa.mk/a/27761351.html |publisher=Радио Слободна Европа |accessdate=15 ноември 2018 |date=27 мај 2016 |title=Иванов ја повлече аболицијата за 22 политичари }}</ref>
 
<ref name=новатв>{{cite web |url=https://www.youtube.com/watch?v=QmroTiyGff8 |publisher=NOVATV.mk (Видео Веб Продукција ДОО, Ул. Народен фронт 5/11/33, Скопје) [http://mediapedia.mk/medium/nova] |accessdate=15 ноември 2018 |date=15 април 2016 |title=Ѓорѓе Иванов за одлуката за помилување }}</ref>
 
<ref name=република13април>{{cite web |url=https://arhiva.republika.mk/582135 |publisher=ПРВА РЕПУБЛИКА ДООЕЛ (во споственост на Иресине Лимитед, оф-шор компанија од Белизе [http://mediapedia.mk/medium/republuka] |accessdate=15 ноември 2018 |date=12 април2016 |title=ГДОМ ги повика граѓаните на протест против одлуката за аболиција на Заев и Верушевски }}</ref>
 
<ref name=вецер2016фев>{{cite web |url=https://vecer.mk/makedonija/ako-izbega-od-izborite-zakazhani-za-5-juni-sdsm-kje-se-raspadne |publisher=vecer.mk |accessdate=11 ноември 2018 |date=26 февруари 2016 |title=Ако избега од изборите закажани за 5 јуни, СДСМ ќе се распадне }}</ref>
 
<ref name=republika2016>{{cite web |url=https://arhiva.republika.mk/586404 |publisher=ПРВА РЕПУБЛИКА ДООЕЛ (во споственост на Иресине Лимитед, оф-шор компанија од Белизе [http://mediapedia.mk/medium/republuka] |accessdate=11 ноември 2018 |date=24 april 2016 |title=ГДОМ: Потпишаниот договор е предвесник за излез од наметнатата криза }}</ref>
 
<ref name=utibueTrend>{{cite web |url=https://www.youtube.com/watch?v=cYT0PlXMaU8&feature=youtu.be |title=Тренд 14 11 2016 |date=14.11.2016 |publisher=Телевизија 24 |access-date=11 ноември 2018}}</ref>
 
<ref name=нетпрес2015јуни>{{cite web |url=https://netpress.com.mk/gdom-potpishaniot-dogovor-e-predvesnik-za-izlez-od-nametnatata-kriza/ |publisher=НЕТ ПРЕС КОМ ДООЕЛ [http://mediapedia.mk/medium/netpres] |accessdate=11 ноември 2018 |date=6 јуни 2015 |title=ГДОМ: Потпишаниот договор е предвесник за излез од наметнатата криза }}</ref>
 
<ref name=вецер16мај2015>{{cite web |url=https://vecer.mk/makedonija/ochajnichki-krik-nemiri-za-spas-na-bombashot |publisher=vecer.mk |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date=16 мај 2015 |title=Очајнички крик – немири за спас на бомбашот }}</ref>
 
<ref name=РБК-самсоненко>{{cite web |url=https://www.rbc.ru/magazine/2017/10/59c2aa029a79473e38382464 |publisher=Журнал №10 (134) |accessdate=11 ноември 2018 |date= 26 септември 2017 |title=Расследование РБК: как россиянин стал самым богатым человеком Македонии |author='Андреј Захаров'}}</ref>
 
<ref name=мкд.мк-самсоненко>{{cite web |url=https://www.mkd.mk/makedonija/politika/kako-eden-rusin-stana-najbogatiot-chovek-vo-makedonija |publisher=МКД.мк |accessdate=11 ноември 2018 |date= 30 септември 2017 |title=Како еден Русин стана најбогатиот човек во Македонија |author='Андреј Захаров'}}</ref>
 
<ref name=scoop>{{cite web |url=http://en.scoop.mk/samsonenko-successful-in-macedonia-under-scrutiny-in-russia/ |publisher=Scoop Macedonia |accessdate=11 ноември 2018|date= 5 декември 2016 |title=Samsonenko: Successful in Macedonia-under scrutiny in Russia |author='Goran Lefkov'}}</ref>
 
<ref name=република2015март>{{cite web |url=https://arhiva.republika.mk/399777 |publisher=ПРВА РЕПУБЛИКА ДООЕЛ (во споственост на Иресине Лимитед, оф-шор компанија од Белизе [http://mediapedia.mk/medium/republuka] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 9 март 2015 |title=Трибина на ГДОМ во Скопје:Само обединети може да ја одбраниме државата}}</ref>
 
<ref name=вецер2015март>{{cite web |url=https://vecer.mk/makedonija/zaev-beshe-aboliran-za-tezhok-kriminal-gragjanite-znaat-e-shto-predavstvo |publisher=Vecer.mk |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 9 март 2015 |title=Заев беше аболиран за тежок криминал, граѓаните знаат е што предавство}}</ref>
 
<ref name=нетпрес2015фев2>{{cite web |url=https://netpress.com.mk/zaev-dokazha-deka-mijalkov-ne-prislushuval-a-materijalite-gi-dobil-od-stranski-sluzhbi/ |publisher=НЕТ ПРЕС КОМ ДООЕЛ [http://mediapedia.mk/medium/netpres] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 16 февруари 2015 |title=Заев беше аболиран за тежок криминал, граѓаните знаат е што предавство}}</ref>
 
<ref name=либертас1>{{cite web |url=http://www.libertas.mk/i-kontrademonstrantite-od-gdom-pokaneti-na-konsultatsii-od-eu-za-izlez-od-krizata/ |publisher=Здружение на граѓани ПРО ЛИБЕРТИ [http://mediapedia.mk/medium/libertas] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 21 мај 2016 |title=И контрадемонстрантите од ГДОМ поканети на консултации од ЕУ за излез од кризата}}</ref>
 
<ref name=нетпрес2015фев1>{{cite web |url=https://netpress.com.mk/gragjansko-dvizhenje-za-odbrana-na-makedonija-aferata-puch-mora-da-ima-brza-sudska-razreshnica/ |publisher=НЕТ ПРЕС КОМ ДООЕЛ [http://mediapedia.mk/medium/netpres] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 16 февруари 2015 |title=Граѓанско движење за одбрана на Македонија: Aферата „Пуч“ мора да има брза судска разрешница}}</ref>
 
<ref name=нетпрес2015>{{cite web |url=https://netpress.com.mk/ekspertite-i-gragjanite-smetaat-grcija-stoi-zad-iskreiranite-materijali/ |publisher=НЕТ ПРЕС КОМ ДООЕЛ [http://mediapedia.mk/medium/netpres] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 2 февруари 2015 |title=Експертите и граѓаните сметаат: Грција стои зад искреираните материјали}}</ref>
 
<ref name=нетпрес2014>{{cite web |url=https://netpress.com.mk/alfa-zaev-so-bombata-samo-go-zamajuva-chlenstvoto-i-gragjanite-i-kupuva-vreme/ |publisher=НЕТ ПРЕС КОМ ДООЕЛ [http://mediapedia.mk/medium/netpres] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 19 декември 2015 |title=Алфа: Заев со „бомбата“ само го замајува членството и граѓаните и купува време}}</ref>
 
<ref name=mkdmk.NYT>{{cite web |url=https://arhiva.republika.mk/380868 |publisher=[[mkd.mk]] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 16 мај 2015 |title=Њујорк тајмс: Малата Македонија се соочува со огромен скандал}}</ref>
 
<ref name=пандов-Република>{{cite web |url=https://arhiva.republika.mk/380868 |publisher=[[Republika.mk]], ПРВА РЕПУБЛИКА ДООЕЛ (во споственост на Иресине Лимитед, оф-шор компанија од Белизе [http://mediapedia.mk/medium/republuka] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 2 февруари 2015 |title=Грција стои позади материјалите на Заев?}}</ref>
 
<ref name=a1on_avtenticni>{{cite web |url=https://a1on.mk/archives/468570 |publisher=[[a1on.mk]] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 25 март 2015 |title=(ВИДЕО) Пандов: Заев ќе заврши во затвор за еден месец}}</ref>
 
<ref name=ГДОМ2>{{cite web |url=https://arhiva.republika.mk/393293 |publisher=[[Republika.mk]], ПРВА РЕПУБЛИКА ДООЕЛ (во споственост на Иресине Лимитед, оф-шор компанија од Белизе [http://mediapedia.mk/medium/republuka] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 23 февруари 2015 |title=ГДОМ во Куманово: Името, идентитетот, историјата, територијалниот интегритет и целоста на Македонија не треба да се става на „коцка“}}</ref>
 
<ref name=мкд-ГДОМ>{{cite web |url=https://www.mkd.mk/makedonija/politika/gdom-vo-odbrana-na-parlamentarnata-demokratija-za-evropskite-integracii |publisher=[[mkd.mk]] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 19 февруари 2015 |title=ГДОМ во одбрана на парламентарната демократија за европските интеграции}}</ref>
 
<ref name=мкд>{{cite web |url=https://www.mkd.mk/makedonija/politika/gdom-povika-na-edinstvo-i-sudska-razreshnica-za-puch |publisher=[[mkd.mk]] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 16 февруари 2015 |title=ГДОМ повика на единство и судска разрешница за „Пуч“}}</ref>
 
<ref name=вецер2>{{cite web |url=https://vecer.mk/makedonija/za-ekspertite-nema-dilemi-snimkite-se-od-stranski-tajni-sluzhbi |publisher=[[Vecer.mk]] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 16 февруари 2015 |title=За експертите нема дилеми - снимките се од странски тајни служби}}</ref>
 
<ref name=република>{{cite web |url=https://arhiva.republika.mk/389330 |title=„Тик-так, тик-так!“ – одброjува политичката кариера­ на врхушката на СДСМ |publisher=[[Republika.mk]], ПРВА РЕПУБЛИКА ДООЕЛ (во споственост на Иресине Лимитед, оф-шор компанија од Белизе [http://mediapedia.mk/medium/republuka] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 21 февруари 2015 }}</ref>
 
<ref name=vecer>{{cite web |url=https://vecer.mk/makedonija/stojmenov-si-zamisluva-deka-e-penov |title=Стојменов си замислува дека е Пенов! |publisher=[[Vecer.mk]] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 12 септември 2005 }}</ref>
 
<ref name=a1on>{{cite web |url=https://a1on.mk/archives/429114 |title=Koj e Пандов Александар? |publisher=[[A1on.mk]] |accessdate=11 ноември 2018 |author='' |date= 27 декември 2014 }}</ref>
 
<ref name=sobranie>{{cite web |url=http://www.sobranie.mk/pratenici-6ee4c297-bd6d-4860-82b1-97738c029d45-ns_article-pandov-aleksandar.nspx |title=Пандов Александар |publisher=[[Собрание на Република Македонија]] |accessdate=11 ноември 2018 |author=''}}</ref>
 
}}
== Наводи ==
{{наводи}}
 
{{ОСНОВНОПОДРЕДУВАЊЕ:Пандов, Александар}}
[[Категорија:Македонски политичари]]