Немезида (митологија): Разлика помеѓу преработките

Νεμειν (Немин). ει=и, бидејќи е дифтонг.
(Νεμειν (Немин). ει=и, бидејќи е дифтонг.)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
'''Немезида''' (или '''Немсис''') ({{lang-gr|Νέμεσις}}) во [[грчка митологија|строгрчката митологија]] е божица на одмаздата која казнува по заслуга.
 
Немезида уште е нарекувана и Рамнонта (божица на Рамнонт, гратче во [[Атика]], каде што било нејзиното светилиште, северно од Маратон) и го претставувала духот на божествената одмазда против арогантните (оние кои покажувале ароганција кон боговите). Се појавува и со името Адрастеја, со значење - неизбежност.<ref>Есхил, ''Окованиот Прометеј'' 936; Еврипид, ''Резус'' 342</ref> Во антиката била персонифицирана како безмилосна одмазничка судбина: божица на одмаздата. Зборот νέμειν (немеиннемин), значи „да се добие она што се заслужило“.<ref>Entry [http://www.etymonline.com/index.php?term=economy economy] in the ''Online Etymological Dictionary''</ref>
 
== Митологија ==
Анонимен корисник