Разлика помеѓу преработките на „Дучо Кранго“

Додадени 214 бајти ,  пред 5 месеци
нема опис на уредувањето
 
==Биографија==
Кранго е роден на {{роден на|29|август|1920}} во [[Скопје]] во [[Македонски Власи|влашко]] семејство. Завршил основно училиште и еден клас гимназија, а потоа го изучил електро-водоинсталатерскиот занает. Истовремено завршил и вечерно-стручно продолжено училиште. Работејќи како електро-инсталатерски работник на повеќе места во Скопје и движејќи се во напредна средина станал активен член на УРС-овиот синдикат во синдикалната подружница на металските работници. Како резултат на неговата активност во младинското и синдикалното движење во јуни [[1940]] година станал кандидат за член на [[КПЈ]], а во август истата година бил примен за член на КПЈ. Во редовите на Партијата го примиле познатите предвоени комунисти и првоборци во НОВ, [[Даме Крапчев]] и [[БлагојаБлагој Давков]].
 
Фашистичката окупација на Македонија го затекнала како член на Месниот комитет на [[СКОЈ]] за Скопје, каде што останал до првата половина на јули [[1941]] година. За тоа време активно учествувал во организирањето на младината за отпор и борба против окупаторот. Потоа од партиската организација добил задача да работи на т.н. Воен сектор. На почетокот учествувал во разни диверзантски акции за собирање и складирање на оружје и друга воена опрема, а на [[22 август]] [[1941]] година кога бил формиран [[Прв скопски партизански одред|Првиот скопски партизански одред]], станал борец на оваа прва партизанска единица во Македонија. Есента 1941 година во партиската организација во Скопје настанала голема провала. Со неа биле засегнати и затворени некои припадници на Скопскиот партизански одред, меѓу кои и Кранго. Во познатиот политичкисудскиот процес против поголем членови на КПЈ и припадници на партизанскиот одред што се одржал од [[7 април]] до [[9 мај]] [[1942]] година, тој бил осуден на смрт со бесење. Меѓутоа подоцна смртната казна му била заменета со доживотна робија. Оваа казна ја издржувал во скопскиот централен затвор и во затворот „[[КПД „Идризово“|Идризово]]“ крај Скопје. Од затворот Идризово успеал да побегне во познатото големо бегство на политичките затвореници на [[29 август]] [[1944]] година. Веднаш потоа бил распореден во штабот на [[Трета македонска ударна бригада|Третата македонска ударна бригада]] за работа во Агит-проп, а подоцна и во штабот на [[42. Дивизија на НОВЈ|42. дивизија]].
Кранго е роден на {{роден на|29|август|1920}} во [[Скопје]] во [[Македонски Власи|влашко]] семејство. Завршил основно училиште и еден клас гимназија, а потоа го изучил електро-водоинсталатерскиот занает. Истовремено завршил и вечерно-стручно продолжено училиште. Работејќи како електро-инсталатерски работник на повеќе места во Скопје и движејќи се во напредна средина станал активен член на УРС-овиот синдикат во синдикалната подружница на металските работници. Како резултат на неговата активност во младинското и синдикалното движење во јуни [[1940]] година станал кандидат за член на [[КПЈ]], а во август истата година бил примен за член на КПЈ. Во редовите на Партијата го примиле познатите предвоени комунисти и првоборци во НОВ, [[Даме Крапчев]] и [[Благоја Давков]].
 
Фашистичката окупација на Македонија го затекнала како член на Месниот комитет на [[СКОЈ]] за Скопје, каде што останал до првата половина на јули [[1941]] година. За тоа време активно учествувал во организирањето на младината за отпор и борба против окупаторот. Потоа од партиската организација добил задача да работи на т.н. Воен сектор. На почетокот учествувал во разни диверзантски акции за собирање и складирање на оружје и друга воена опрема, а на [[22 август]] [[1941]] година кога бил формиран [[Прв скопски партизански одред|Првиот скопски партизански одред]], станал борец на оваа прва партизанска единица во Македонија. Есента 1941 година во партиската организација во Скопје настанала голема провала. Со неа биле засегнати и затворени некои припадници на Скопскиот партизански одред, меѓу кои и Кранго. Во познатиот политички процес против поголем членови на КПЈ и припадници на партизанскиот одред што се одржал од [[7 април]] до [[9 мај]] [[1942]] година, тој бил осуден на смрт со бесење. Меѓутоа подоцна смртната казна му била заменета со доживотна робија. Оваа казна ја издржувал во скопскиот централен затвор и во затворот „[[КПД „Идризово“|Идризово]]“ крај Скопје. Од затворот Идризово успеал да побегне во познатото големо бегство на политичките затвореници на [[29 август]] [[1944]] година. Веднаш потоа бил распореден во штабот на [[Трета македонска ударна бригада|Третата македонска ударна бригада]] за работа во Агит-проп, а подоцна и во штабот на [[42. Дивизија на НОВЈ|42. дивизија]].
 
По ослободувањето подолго време работел во [[ОЗНА]], односно [[УДБА]] за Македонија и во други органи и организации. Истовремено вонредно го продолжил образованието. Дипломирал на [[Правен факултет „Јустинијан I“ - Скопје|Правниот факултет]] во Скопје и како дипломиран правник се посветил на правосудната област.
== Наводи ==
{{наводи}}
 
== Надворешни врски ==
* [http://kalendar-jovanovski.blogspot.com/2018/11/550.html Дучо Кранго, „550 во ќелијата на смртта“]
 
{{ОСНОВНОПОДРЕДУВАЊЕ:Кранго, Дучо}}
[[Категорија:Луѓе од Скопје]]
[[Категорија:Македонски Власи]]
[[Категорија:УчеснициМакедонски во НОБкомунисти]]
[[Категорија:Македонски публицисти]]
[[Категорија:Носители на Партизанска споменица од 1941]]
[[Категорија:Учесници во НОБ]]
5.999

уредувања