Еребица: Разлика помеѓу преработките

Додадени 497 бајти ,  пред 3 години
дополнување, ситна поправка
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
(дополнување, ситна поправка)
}}
 
'''Еребицата''' е род на птици од фамилијата на [[кокошки]]. Спаѓа во групата на пердувест ловен[[лов]]ен дивеч и опфаќа неколку подвидови, помеѓу кои најраспространети се полската еребица и [[Еребица камењарка|еребицата камењарка]]. На подрачјето на република [[Република Македонија]] живее средноевропската [[Полска еребица|полска еребица]] ''Perdix perdix''.
 
== Полска Еребица ==
'''Полската еребица''' ги населува подрачјата со [[умерена клима]], меѓутоа може ретко да се најде и на повисоки места, на повисока надморска височина.
 
=== Изглед ===
=== Размножување ===
Живеат во парови, кои ги образуваат во периодот од февруари и март. Брзо после тоа почнуваат да се парат и женката положува до 18 сиво-зелени јајца, во претходно направено гнездо. Женката лежи на јајцата 24 дена, додека мажјакот чува стража. По испилувањето на младите потребана е голема количина на храна, која ја сочинуваат најмногу инсектите.
 
 
== Еребица Камењарка ==
 
=== Изглед ===
'''Еребицата камењарка''' е голема до 36 cm, а распонот на крилјата може да и достигне до 60 cm. Истото како и полската еребица се одликува со изразито пепелава боја, додека во долниот дел од телото и преовладува белата боја со црни шари. Оваа врста на [[птици]] живее во мали јата и се храни со семки, [[Капина|капини]], [[инсекти]] и [[полжави]].
 
=== Размножување ===
== Распространетост ==
[[Европа]] и [[Азија]]
 
==Еребицата како тема во уметноста==
* „Јаребице шарена“ - македонска народна песна.<ref>Ѓорѓи Доневски, ''Сокол ми лета високо''. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 177.</ref>
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
 
[[Категорија:Еребици]]