Разлика помеѓу преработките на „Општина Новаци“

Додадени 84 бајти ,  пред 2 години
с
 
== Економија ==
[[Податотека:REK Bitola.jpg|мини|десно|[[РЕК Битола]]]]
Во однос на природнте богатсва и производсво на еколошки здрава храна уште поповолна е ситуацијата во ридско планискиот дел од Општината. Имено Мариовскиот дел на Општината е еден од еколошки најчистите региони во Македонија, регион кој располага со огромни површини на пасишта, шуми,води, разновидниста на животинскиот и растителниот свет како предуслов за развој на сточарсвото, пчеларство, билкарство и други капацитети за производсво на еколоШки здрава храна. Со своите специфични културно- историски, геогравски и природни карактеристики , овој регион пружа изворедни можности за развој на селскиот туризам, спортскиот лов и риболов и др.