Голема унгарска рамнина: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
[[Податотека:Alfold.JPG|мини|500пкс|Големата унгарска рамнина]]
'''Големата Унгарскаунгарска рамнина''', позната и како '''Алфелд''' или '''Голем Алфелд''' ({{lang-hu|Alföld}} или {{lang-hu|Nagy Alföld}}) е рамнина која зазема голем дел од [[Унгарија]].<ref>{{cite web|url=http://lazarus.elte.hu/~guszlev/tajnev/pdf/gg_studia.pdf|title=Hungarian geographical names in English language publications|author=Gábor Gercsák|year=2002|work=Studia Cartologica|publisher=[[Eötvös Loránd University]]|accessdate=30 April 2011}}</ref><ref>{{cite web|url=http://lazarus.elte.hu/~guszlev/tajnev/pdf/gg_magyar_tajn_ang_ford.pdf|title=Magyar tájnevek angol fordítása|author=Gábor Gercsák|year=2005|work=Fasciculi Linguistici / Series Lexicographica|publisher=[[Eötvös Loránd University]]|language=Hungarian|accessdate=30 April 2011}}</ref> Тоа е најголемиот дел од [[Панонска Низина|Панонската Низина]].
 
== Граници ==
[[Податотека:Hydrography_of_the_Pannonian_basin_before_the_river_and_lake_regulations_in_the_19th_century.jpg|мини| Хидрографија на [[Панонска Низина|Панонскиот басен]] пред регулацијата на реката и езерото во 19 век. ]]
[[Податотека:Hortobagy-ziehbrunnen.jpg|мини|250x250пкс| Бунари во [[Хортобаѓ|Националниот парк]]]]
Нејзините граници се [[Карпати|Карпатите]] на север и исток, на ЗанданабискитеЗаддунавските планиниПланини и хрватските планини на југозапад, иа околуна југ, реката [[Сава]] на југ.
 
== Географија ==
 
=== Рамнина во Унгарија ===
[[Податотека:HU_region_1._Alföld.png|лево|мини|200x200пкс146x146px| Територијата нашто ГХПја зафаќа рамнината во Унгарија. ]]
Нејзината територија покрива околу 52.000 000km2km2 наво Унгарија, приближно 56% од нејзината вкупна површина од 93.030 030km2km2. Највисоката точка на рамнината е Хопорто, а најниската точка е реката [[Тиса]]. Теренот се движи од рамни до тркалачки рамници.
 
Најважните унгарски писатели инспирирани и поврзани со рамницата се [[Ференц Мора]] и Зигмонд[[Жигмонд Мориц]] , како и поетите [[Шандор Петефи|Сандор Петефи]] и [[Ѓула Јухаз ]].
 
Најважната река на рамнината е [[Тиса]] .
 
Значајни градови со лековити бањи се Берекфурдо, Церешезоло , Ѓула , Хајдусобосло , Сентес и [[Солнок]] .
 
[[Податотека:Tanya_alfold.jpg|десно|мини|250x250пкс| Фарма на Голема Унгарскаунгарска рамнина, 19 век, од [[Геза Мецоли]] ]]
[[Податотека:Hortobágy.jpg|десно|мини|250x250пкс| [[Хортобаѓ|Национален парк]] ''ХортобагиХортобаѓ'' на Големата Унгарскаунгарска рамнина со овци ''Рацка'' ]]
 
== Праисториска култура ==
За време на праисториската ера, Големата Унгарскаунгарска рамнина била место за културни и технолошки промени, како и важна средба за културите на Источна и Западна Европа. Тоа е регион од голема археолошка важност за големите европски културни транзиции.
 
За време на раното [[Железно време|железно доба]] (првиот милениум п.н.е.), варијантата на централно-европската култура [[Халштат]] ја населувале Задунабија[[Прекудунавска Унгарија]], додека предсфитскитепредскитските и подоцнежните [[Скити|скитски култури]] биле пронајдени во источниот регион на Големата Унгарскаунгарска рамнина.
 
== Геномска анализа на праисториските популации ==
Во 2014 година била објавена голема студија за ДНК од погребите во Големата Унгарскаунгарска рамнина.<ref name="GambaJones2014">{{cite Наjournal|last1=Gamba|first1=Cristina|last2=Jones|first2=Eppie R.|last3=Teasdale|first3=Matthew D.|last4=McLaughlin|first4=Russell L.|last5=Gonzalez-Fortes|first5=Gloria|last6=Mattiangeli|first6=Valeria|last7=Domboróczki|first7=László|last8=Kővári|first8=Ivett|last9=Pap|first9=Ildikó|last10=Anders|first10=Alexandra|last11=Whittle|first11=Alasdair|last12=Dani|first12=János|last13=Raczky|first13=Pál|last14=Higham|first14=Thomas F. G.|last15=Hofreiter|first15=Michael|last16=Bradley|first16=Daniel G.|last17=Pinhasi|first17=Ron|title=Genome flux and stasis in a five millennium transect of European prehistory|journal=Nature Communications|volume=5|year=2014|pages=5257|issn=2041-1723|doi=10.1038/ncomms6257}}</ref> Во извештаите во распон од 5.000-годишниот рекордгодини се забележани значителни геномски промени на почетокот на [[Неолитското време|неолитскиот]], [[Бронзено време|бронзениот]] и [[Железно време|железен век]], со периоди на стабилност меѓу нив. Најраниот неолитски геном бил сличен со другите европски ловци-собирачи и изненадувачки немало докази за упорностприсуство на лактазалактоза во тој период. Најновите примероци, од железното време, покажале источно-геномско влијание во современите со воведените погребни ритуали на Степски. Имало и транзиција кон полеснапосветла пигментација.
 
== РеференциНаводи ==
<references />