Разлика помеѓу преработките на „Римска легија“

Додадени 2.975 бајти ,  пред 1 година
Создадено преведувајќи ја страницата „Roman legion
(Создадено преведувајќи ја страницата „Roman legion“)
 
== Траење ==
Голем дел од легиите кои биле основани уште пред 40 г.п.н.е. биле активни дури до 5 век. Петтата македонска легија, која била основана од [[Октавијан Август|АвгустАвгу]]<nowiki/>ст во 43 п.н.е. се наоѓала во Египет за време на [[Муслиманско освојување на Египет|Исламскато освојување на ЕгипетЕги]]<nowiki/>пет.
 
== Организација и сила ==
== Еволуција ==
Легијата еволуирала од 3.000 луѓе во [[Римска Република|Римската Република]]  до 5,200 војници во [[Римско Царство|Римската Империја]], која се состоела од ''центурии'' како основни единици. До средината на првиот век, десет кохорти (околу 5.000 војници) претставувале една римска легија. Ова било подоцна изменето на девет кохорти со стандардна големина (со шест центурии составени од 80 војници секоја) со тоа првата кохорта била двојно поголема. Во третиот век од н.е., легијата била многу помала единица од околу 1.000-1.500 војници, а имало повеќе легии. Во четвртиот век од н.е., граничните легии на Источното Римско Царство станале дури и помали. Во однос на организација и функција, легиите од републиканската ера биле под влијание на античките грчки и македонски фаланги.
 
== Уставот ==
Легијата се состоела од неколку кохорти од тешка [[пешадија]], кои биле познати како легионери. Речиси секогаш била придружена со еден или повеќе ауксилиарски единици, кои не биле римски граѓани и ја обезбедувале [[коњаница]]<nowiki/>та, стрелцитe и борците со копје кои биле помошни за тешката пешадија. Луѓето кои не се граѓани на Рим ретко биле вклучени во овие трупи, и ако во време на голема потреба од војници ги вклучувале и нив. На пример, Цезар ја регрутирал петата легија Алаудае главно од луѓето кои не биле граѓани на Рим.
 
== Големина ==
Големината на легија варирала низ историјата, со бројност од 4200 легионери и 300 коњаници, во време на Република Рим, до 5200 војници и 120 ауксилиари во империјалниот период.
 
== Историја ==
 
=== Римски кралеви (до околу 500 п.н.е.) ===
Во периодот пред да се оформат легиите, војниците биле организирани во центурии од околу 100 луѓе. Овие центурии биле групирани заедно и биле лојални на лидерот кој ги регрутирал. Вака останало до 2 век п.н.е. за лесна пешадија и коњаница, но било отфрлено целосно во подоцнежните периоди со оваа улога да ја имале сојузничките војници.
 
Голем дел од раната Римска историја била прекриена во легенди, но веројатно е дека под власта на Сервиус Тулиј, [[Попис|пописот]] бил воведен. Со ова сите Римски мажи кои имале имот биле поделени во пет класи за воена служба врз основа на нивното богатство и потоа биле организирани во центурии, како војници во римската легија. Да се приклучи некој во армијата било должност, а за време на пре-Маријановите реформи најбогатите имале најдолга воена служба. Поради што тие би изгубиле најмногу ако државата пропаднала.
 
== Наводи ==
* [http://www.unrv.com/military.php ''UNRV's Roman Military'']
* [http://www.legionx.pl Legio X] – Legio X Gemina (Equites) – "Viri Clarissimi"
<references />
[[Категорија:Римска војска]]
[[Категорија:Воени единици и формации на Римското Царство]]