Логичка еквиваленција: Разлика помеѓу преработките

правопис - предвид
[проверена преработка][проверена преработка]
с Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==)
правопис - предвид
Ред 22:
Синтаксички, (1) и (2) се кодеривативни по пат на законот на [[контрапозиција]] и [[двојна негација]]. Семантички, (1) и (2) се точни (вистинити) во апсолутно ист модел (толкувања, вреднувања); имено, оние каде или ''Филип е во Скопје'' е неточно, или ''Филип е во Македонија'' е точно.
 
(Треба да се напомене дека во овој пример ја зема в предвид [[класична логика|класичната логика]]. Во некои [[некласична логика|некласични логики]] (1) и (2) не се сметаат за логички еквивалентни.)
 
== Поврзано ==