Разлика помеѓу преработките на „Шпанска граѓанска војна“

с
Македонските доброволци учествувале речиси на сите главни фронтови и [[герила]]та во [[Валенсија]], [[Арагон]], [[Мадрид]], [[Каталонија]], Харама, [[Кордоба]], Брунете, и на други места. На воените боишта животите ги положиле 65 [[Македонци]], околу половина од вкупниот број борци.<ref>Владимир Картов „КПЈ во Македонија и Шпанската граѓанска војна“ во „Историја“, 1986, бр. 1, 113 стр.</ref><ref>[http://star.utrinski.com.mk/?pbroj=2145&pr=7&stID=74068 Орде Иваноски „Во Шпанија светот ја бранеше демократијата“]</ref>
 
==Шпанската граѓанска војна како тема во ументостауметноста==
* „[[Во чест на Каталонија]]“ - книга на британскиот писател [[Џорџ Орвел]] од 1938 година.<ref>Džordž Orvel, ''Životinjska farma''. Beograd; BIGZ, 1985, стр. 101.</ref>
* „Сон“ - песна на [[Никола Јонков Вапцаров]].<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 85-86.</ref>
* „Песна за другарот“ - песна на Никола Јонков Вапцаров.<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 87.</ref>
* „Песна за жената“ - песна на Никола Јонков Вапцаров.<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 88.</ref>
* „Писмо“ - песна на [[Никола Јонков Вапцаров]].<ref>Никола Ј. Вапцаров, ''Песни''. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 85-89-91.</ref>
 
==Галерија==