Разлика помеѓу преработките на „Сончево зрачење“

Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
 
== Ефекти врз климата ==
{{ПовеќеГлавна|[[Клима]]}}
На Земјата, сончевото зрачеење е видливо како дневна светлина кога Сонцето[[Сонце]]то е над [[хоризонт]]от. Кога директното зрачење не е попречено од облаци, освен сончева светлина имаме ефект и на топлина. Топлината на земјината површина и предметите на неа се во директна зависност и од затоплувањето на воздухот.
 
[[Орбита]]та на [[Земја]]та има влијание врз количеството сончево зрачење. На пример, на [[латитуда]] од 65 степени, сончевата енергија во лето и зима варира за повеќе од 25%, поради варијацијата на Земјината орбита, со што јасно се оцртуваат [[годишни времиња|годишните времиња]]. Се смета дека ваквите промени во примањето на сончевата енергија се причина за појава на [[ледено доба]].