Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Македонија“

с
* дава помилување во согласност со закон;
* врши други функции во согласност со Уставот.
 
== Услови ==
Членот 80 од Уставот поставува три услови кои лицето мора да ги исполнува за да може да биде избрано за претседател на Републиката:
* да биде државјанин на Република Македонија;
* на денот на изборите има наполнето најмалку 40 години;
* 10 години од последните 15 до денот на изборите било жител на Република Македонија.
 
== Лидери на Македонија (1943 - денес)<ref>[https://archive.is/20120917214122/www.terra.es/personal2/monolith/macedoni.htm Leaders of Macedonia] {{en}}</ref> ==