Разлика помеѓу преработките на „Административна поделба на Латвија“

с
(Создадена страница со: '''Латвија''' е '''административно поделена''' на 110 општи...)
 
| 1.
| [[Аглона (општина)|Аглона]]
| align=right|3,.930
| [[Аглона (жупа)|Аглона]]<br/>[[Гравери (жупа)|Гравери ]]<br/>[[Кастуљина (жупа)|Кастуљина]]<br/>[[Шќелтова (жупа)|Шќелтова]]
|-
| 2.
| [[Ајзкраукле (општина)|Ајзкраукле]]
| align=right|8,.984
| [[Ајзкраукле (жупа)|Ајзкраукле ]]<br/>[[Ајзкраукле]] (град)
|-
| 3.
| [[Ајзпуте (општина)|Ајзпуте]]
| align=right|9,.265
| [[Ајзпуте (жупа)|Ајзпуте ]]<br/>[[Ајзпуте]] (град)<br/>[[Цирава (жупа)|Цирава]]<br/>[[Калвене (жупа)|Калвене]]<br/>[[Казданга (жупа)|Казданга]]<br/>[[Лажа (жупа)|Лажа]]
|-
| 4.
| [[Акнисте (општина)|Акнисте]]
| align=right|2,.967
| [[Акнисте]] (град)<br/>[[Акнисте (жупа)|Акнисте]]<br/>[[Асаре (жупа)|Асаре ]]<br/>[[Гарсене (жупа)|Гарсене ]]
|-
| 5.
| [[Алоја (општина)|Алоја]]
| align=right|5,.316
| [[Алоја]] (град)<br/>[[Алоја (жупа)|Алоја]]<br/>[[Браслава (жупа)|Браслава]]<br/>[[Бривземниеки (жупа)|Бривземниеки]]<br/>[[Стајцеле]] (град)<br/>[[Стајцеле (жупа)|Стајцеле]]
|-
| 6.
| [[Алсунга (општина)|Алсунга]]
| align=right|1,.470
|
|-
| 8.
| [[Амата (општина)|Амата]]
| align=right|5,.667
| nowrap="nowrap" | [[Амата (жупа)|Амата]]<br/>[[Драбеши (жупа)|Драбеши]]<br/>[[Нитауре (жупа)|Нитауре]]<br/>[[Скујене (жупа)|Скујене]]<br/>[[Заубе (жупа)|Заубе]]
|-
| 9.
| [[Апе (општина)|Апе]]
| align=right|3,.834
| nowrap="nowrap" | [[Апе]] (град)<br/>[[Ape (жупа)|Ape]]<br/>[[Гаујиена (жупа)|Гаујиена]]<br/>[[Трапене (жупа)|Трапене]]<br/>[[Виреши (жупа)|Виреши]]
|-
| 10.
| [[Ауце (општина)|Ауце]]
| align=right|7,.345
| [[Auce]] (град)<br/>[[Бене (жупа)|Бене]]<br/>[[Иле (жупа)|Иле]]<br/>[[Лиелауце (жупа)|Лиелауце]]<br/>[[Укри (жупа)|Укри]]<br/>[[Вецауце (жупа)|Вецауце]]<br/>[[Витињи (жупа)|Витињи]]
|-
| 12.
| [[Бабите (општина)|Бабите]]
| align=right|9,.408
| [[Сала (жупа во Бабите)|Сала]]<br/>[[Бабите (жупа)|Бабите]]
|-
| 13.
| [[Балдоне (општина)|Балдоне]]
| align=right|5,.478
| [[Балдоне]] (град)<br/>[[Балдоне (жупа)|Балдоне]]
|-
| 14.
| [[Балтинава (општина)|Балтинава ]]
| align=right|1,.177
|
|-
| 17.
| [[Беверина (општина)|Беверина]]
| align=right|3,.260
| [[Бренгуљи (жупа)|Бренгуљи]]<br/>[[Каугури (жупа)|Каугури]]<br/>[[Триката (жупа)|Триката]]
|-
| 18.
| [[Броцени (општина)|Броцени ]]
| align=right|6,.233
| [[Броцени]] (град)<br/>[[Блидене (жупа)|Блидене]]<br/>[[Циецере (жупа)|Циецере]]<br/>[[Гајќи (жупа)|Гајќи]]<br/>[[Ремте (жупа)|Ремте]]
|-
| 19.
| [[Буртниеки (општина)|Буртниеки]]
| align=right|8,.307
| [[Буртниеки (жупа)|Буртниеки]]<br/>[[Евеле (жупа)|Евеле]]<br/>[[Матиши (жупа)|Матиши]]<br/>[[Ренцени (жупа)|Ренцени]]<br/>[[Валмиера (жупа)|Валмиера]]<br/>[[Вецате (жупа)|Вецате]]
|-
| 20.
| [[Царникава (општина)|Царникава]]
| align=right|6,.712
|
|-
| 22.
| [[Цесвајне (општина)|Цесвајне ]]
| align=right|2,.802
| [[Цесвајне]] (град)<br/>[[Цесвајне (жупа)|Цесвајне]]
|-
| 23.
| [[Цибла (општина)|Цибла]]
| align=right|2,.875
| [[Блонти (жупа)|Блонти]]<br/>[[Цибла (жупа)|Цибла]]<br/>[[Лидумниеки (жупа)|Лидумниеки]]<br/>[[Пушмуцова (жупа)|Пушмуцова]]<br/>[[Звиргздене (жупа)|Звиргздене]]
|-
| 24.
| [[Дагда (општина)|Дагда]]
| align=right|8,.286
| [[Андрупене (жупа)|Андрупене]]<br/>[[Анѕељи (жупа)|Анѕељи]]<br/>[[Асуне (жупа)|Асуне]]<br/>[[Берзињи (жупа)|Берзињи]]<br/>[[Дагда]] (град)<br/>[[Дагда (жупа)|Дагда]]<br/>[[Езерниеки (жупа)|Езерниеки]]<br/>[[Константинова (жупа)|Константинова]]<br/>[[Ќепова (жупа)|Ќепова]]<br/>[[Сварињи (жупа)|Сварињи]]<br/>[[Шќауне (жупа)|Шќауне]]
|-
| 27.
| [[Дундага (општина)|Дундага]]
| align=right|4,.228
| [[Колка (жупа)|Колка]]<br/>[[Дундага (жупа)|Дундага]]
|-
| 28.
| [[Дурбе (општина)|Дурбе]]
| align=right|3,.048
| [[Дуналка (жупа)|Дуналка]]<br/>[[Дурбе]] (град)<br/>[[Дурбе (жупа)|Дурбе]]<br/>[[Тадајќи (жупа)|Тадајќи]]<br/>[[Вецпилс (жупа)|Вецпилс]]
|-
| 29.
| [[Енгуре (општина)|Енгуре]]
| align=right|7,.575
| [[Енгуре (жупа)|Енгуре]]<br/>[[Лапмежциемс (жупа)|Лапмежциемс]]<br/>[[Смарде (жупа)|Смарде]]
|-
| 30.
| [[Ергљи (општина)|Ергљи]]
| align=right|3,.193
| [[Ергљи (жупа)|Ергљи]]<br/>[[Јумурда (жупа)|Јумурда]]<br/>[[Сауснеја (жупа)|Сауснеја]]
|-
| 31.
| [[Гаркалне (општина)|Гаркалне]]
| align=right|7,.768
|
|-
| 32.
| [[Гробиња (општина)|Гробиња]]
| align=right|9,.345
| [[Барта (жупа)|Барта]]<br/>[[Гавиезе (жупа)|Гавиезе]]<br/>[[Гробиња (жупа)|Гробиња]]<br/>[[Гробиња]] (град)<br/>[[Меѕе (жупа)|Меѕе]]
|-
| 34.
| [[Иецава (општина)|Иецава]]
| align=right|9,.059
|
|-
| 35.
| [[Икшќиле (општина)|Икшќиле]]
| align=right|8,.798
| [[Икшќиле]] (град)<br/>[[Тинужи (жупа)|Тинужи]]
|-
| 36.
| [[Инчукалнс (општина)|Инчукалнс]]
| align=right|7,.935
| [[Инчукалнс (жупа)|Инчукалнс]]<br/>[[Вангажи]] (град)
|-
| 37.
| [[Илуксте (општина)|Илуксте]]
| align=right|7,.994
| [[Бебрене (жупа)|Бебрене]]<br/>[[Двиете (жупа)|Двиете]]<br/>[[Еглајне (жупа)|Еглајне]]<br/>[[Илуксте]] (град)<br/>[[Пилскалне (жупа во Илкусте)|Пилскалне]]<br/>[[Проде (жупа)|Проде]]<br/>[[Субате]] (град)<br/>[[Шедере (жупа)|Шедере]]
|-
| 38.
| [[Јаунјелгава (општина)|Јаунјелгава]]
| align=right|5,.797
| [[Дауѕесе (жупа)|Дауѕесе]]<br/>[[Јаунјелгава]] (град)<br/>[[Јаунјелгава (жупа)|Јаунјелгава]]<br/>[[Сеце (жупа)|Сеце]]<br/>[[Серене (жупа)|Серене]]<br/>[[Стабурагс (жупа)|Стабурагс]]<br/>[[Сунаксте (жупа)|Сунаксте]]
|-
| 39.
| [[Јаунпиебалга (општина)|Јаунпиебалга]]
| align=right|2,.390
| [[Јаунпиебалга (жупа)|Јаунпиебалга]]<br/>[[Зосени (жупа)|Зосени]]
|-
| 40.
| [[Јаунпилс (општина)|Јаунпилс]]
| align=right|2,.450
| [[Јаунпилс (жупа)|Јаунпилс]]<br/>[[Виесати (жупа)|Виесати]]
|-
| 41.
| [[Јекабпилс (општина)|Јекабпилс]]
| align=right|5,.087
| [[Абељи (жупа)|Абељи]]<br/>[[Дигнаја (жупа)|Дигнаја]]<br/>[[Дунава (жупа)|Дунава]]<br/>[[Кална (жупа)|Кална]]<br/>[[Лејмањи (жупа)|Лејмањи]]<br/>[[Рубене (жупа)|Рубене]]<br/>[[Заса (жупа)|Заса]]
|-
| 43.
| [[Кандава (општина)|Кандава]]
| align=right|8,.885
| [[Цере (жупа)|Цере]]<br/>[[Кандава (жупа)|Кандава]]<br/>[[Кандава]] (град)<br/>[[Маткуле (жупа)|Маткуле]]<br/>[[Ване (жупа)|Ване]]<br/>[[Занте (жупа)|Занте]]<br/>[[Земите (жупа)|Земите]]
|-
| 44.
| [[Карсава (општина)|Карсава]]
| align=right|6,.278
| [[Голишева (жупа)|Голишева]]<br/>[[Карсава]] (град)<br/>[[Малнава (жупа)|Малнава]]<br/>[[Мерѕене (жупа)|Мерѕене]]<br/>[[Межвиди (жупа)|Межвиди]]<br/>[[Салнава (жупа)|Салнава]]
|-
| 45.
| [[Коцени (општина)|Коцени]]
| align=right|6,.311
| [[Берзајне (жупа)|Берзајне]]<br/>[[Дикљи (жупа)|Дикљи]]<br/>[[Коцени (жупа)|Коцени]]<br/>[[Вајдава (жупа)|Вајдава]]<br/>[[Зилакалнс (жупа)|Зилакалнс]]
|-
| 46.
| [[Кокнесе (општина)|Кокнесе]]
| align=right|5,.445
| [[Бебри (жупа)|Бебри]]<br/>[[Ирши (жупа)|Ирши]]<br/>[[Кокнесе (жупа)|Кокнесе]]
|-
| 48.
| [[Кримулда (општина)|Кримулда]]
| align=right|5,.323
| [[Krimulda (жупа)|Krimulda]]<br/>[[Lēdurga (жупа)|Lēdurga]]
|-
| 49.
| [[Крустпилс (општина)|Крустпилс]]
| align=right|6,.086
| [[Аташиене (жупа)|Аташиене]]<br/>[[Крустпилс (жупа)|Крустпилс]]<br/>[[Кукас (жупа)|Кукас]]<br/>[[Межаре (жупа)|Межаре]]<br/>[[Вариеши (жупа)|Вариеши]]<br/>[[Випе (жупа)|Випе]]
|-
| 51.
| [[Ќегумс (општина)|Ќегумс]]
| align=right|5,.735
| [[Ќегумс]] (град)<br/>[[Бирзгале (жупа)|Бирзгале]]<br/>[[Рембате (жупа)|Рембате]]<br/>[[Томе (жупа)|Томе]]
|-
| 54.
| [[Лигатне (општина)|Лигатне]]
| align=right|3,.684
| [[Лигатне (жупа)|Лигатне]]<br/>[[Лигатне]] (град)
|-
| 57.
| [[Лубана (општина)|Лубана]]
| align=right|2,.537
| [[Индрани (жупа)|Индрани]]<br/>[[Лубана]] (град)
|-
| 60.
| [[Малпилс (општина)|Малпилс]]
| align=right|3,.626
|
|-
| 62.
| [[Мазсалаца (општина)|Мазсалаца]]
| align=right|3,.460
| [[Мазсалаца ]] (град)<br/>[[Мазсалаца (жупа)|Мазсалаца]]<br/>[[Рамата (жупа)|Рамата]]<br/>[[Сељи (жупа)|Сељи]]<br/>[[Скањкалне (жупа)|Скањкалне]]
|-
| 63.
| [[Мерсрагс (општина)|Мерсрагс]]
| align=right|1,.638
|
|-
| 64.
| [[Наукшени (општина)|Наукшени]]
| align=right|1,.987
| [[Ќоњи (жупа)|Ќоњи]]<br/>[[Наукшени (жупа)|Наукшени]]
|-
| 65.
| [[Нерета (општина)|Нерета]]
| align=right|3,.878
| [[Мазалве (жупа)|Мазалве]]<br/>[[Нерета (жупа)|Нерета]]<br/>[[Пилскалне (жупа во Нерета)|Пилскалне]]<br/>[[Залве (жупа)|Залве]]
|-
| 66.
| [[Ница (општина)|Ница]]
| align=right|3,.579
| [[Ница (жупа)|Ница]]<br/>[[Отањќи (жупа)|Отањќи]]
|-
| 69.
| [[Озолниеки (општина)|Озолниеки]]
| align=right|9,.753
| [[Озолниеки (жупа)|Озолниеки]]<br/>[[Цена (жупа)|Цена]]<br/>[[Салгале (жупа)|Салгале]]
|-
| nowrap="nowrap" | 70.
| nowrap="nowrap" | [[Паргауја (општина)|Паргауја]]
| align=right|3,.953
| [[Раискумс (жупа)|Раискумс]]<br/>[[Сталбе (жупа)|Сталбе]]<br/>[[Страупе (жупа)|Страупе]]
|-
| 71.
| [[Павилоста (општина)|Павилоста]]
| align=right|2,.850
| [[Вергале (жупа)|Вергале]]<br/>[[Павилоста]] (град)<br/>[[Сака (жупа)|Сака]]
|-
| 72.
| [[Пљавињас (општина)|Пљавињас]]
| align=right|5,.680
| [[Ајвиексте (жупа)|Ајвиексте]]<br/>[[Клинтајне (жупа)|Клинтајне]]<br/>[[Пљавињас]] (град)<br/>[[Виеталва (жупа)|Виеталва]]
|-
| 74.
| [[Приекуле (општина)|Приекуле]]
| align=right|5,.837
| [[Бунка (жупа)|Бунка]]<br/>[[Вирга (жупа)|Вирга]]<br/>[[Грамзда (жупа)|Грамзда]]<br/>[[Калети (жупа)|Калети]]<br/>[[Приекуле]] (град)<br/>[[Приекуле (жупа)|Приекуле]]
|-
| 75.
| [[Приекуљи (општина)|Приекуљи]]
| align=right|8,.365
| [[Лиепа (жупа)|Лиепа]]<br/>[[Марснени (жупа)|Марснени]]<br/>[[Приекуљи (жупа)|Приекуљи]]<br/>[[Веселава (жупа)|Веселава]]
|-
| nowrap="nowrap" | 76.
| nowrap="nowrap" | [[Рауна (општина)|Рауна]]
| align=right|3,.592
| [[Друсти (жупа)|Друсти]]<br/>[[Рауна (жупа)|Рауна]]
|-
| 78.
| [[Риебињи (општина)|Риебињи]]
| align=right|5,.536
| [[Галени (жупа)|Галени]]<br/>[[Риебињи (жупа)|Риебињи]]<br/>[[Рушона (жупа)|Рушона]]<br/>[[Силајањи (жупа)|Силајањи]]<br/>[[Сиљукалнс (жупа)|Сиљукалнс]]<br/>[[Стабулниеки (жупа)|Стабулниеки]]
|-
| 79.
| [[Роја (општина)|Роја]]
| align=right|3,.972
| [[Роја (жупа)|Роја]]
|-
| 80.
| [[Ропажи (општина)|Ропажи]]
| align=right|6,.904
|
|-
| 81.
| [[Руцава (општина)|Руцава]]
| align=right|1,.814
| [[Дуника (жупа)|Дуника]]<br/>[[Руцава (жупа)|Руцава]]
|-
| 82.
| [[Ругаји (општина)|Ругаји]]
| align=right|2,.363
| [[Лаздукалнс (жупа)|Лаздукалнс]]<br/>[[Ругаји (жупа)|Ругаји]]
|-
| 83.
| [[Рундале (општина)|Рундале]]
| align=right|3,.698
| [[Рундале (жупа)|Рундале]]<br/>[[Свитене (жупа)|Свитене]]<br/>[[Виестури (жупа)|Виестури]]
|-
| 84.
| [[Рујиена (општина)|Рујиена]]
| align=right|5,.577
| [[Ипиќи (жупа)|Ипиќи]]<br/>[[Јери (жупа)|Јери]]<br/>[[Лоде (жупа)|Лоде]]<br/>[[Рујиена]] (град)<br/>[[Вилпулка (жупа)|Вилпулка]]
|-
| 85.
| [[Салацгрива (општина)|Салацгрива]]
| align=right|8,.323
| [[Ајнажи]] (град)<br/>[[Ајнажи (жупа)|Ајнажи]]<br/>[[Лиепупе (жупа)|Лиепупе]]<br/>[[Салацгрива]] (град)<br/>[[Салацгрива (жупа)|Салацгрива]]
|-
| 86.
| [[Сала (општина)|Сала]]
| align=right|3,.796
| [[Селпилс (жупа)|Селпилс]]<br/>[[Сала (жупа во Сала)|Сала]]
|-
| 89.
| [[Саулкрасти (општина)|Саулкрасти]]
| align=right|5,.855
| [[Саулкрасти]] (град)<br/>[[Саулкрасти (жупа)|Саулкрасти]]
|-
| 90.
| [[Сеја (општина)|Сеја]]
| align=right|2,.293
|
|-
| 92.
| [[Скривери (општина)|Скривери]]
| align=right|3,.708
|
|-
| 93.
| [[Скрунда (општина)|Скрунда]]
| align=right|5,.313
| [[Никраце (жупа)|Никраце]]<br/>[[Рањќи (жупа)|Рањќи]]<br/>[[Рудбаржи (жупа)|Рудбаржи]]<br/>[[Скрунда]] (град)<br/>[[Скрунда (жупа)|Скрунда]]
|-
| 96.
| [[Стренчи (општина)|Стренчи]]
| align=right|3,.827
| [[Јерцени (жупа)|Јерцени]]<br/>[[Плањи (жупа)|Плањи]]<br/>[[Седа (Латвија)|Седа]] (град)<br/>[[Стренчи]] (град)
|-
| 98.
| [[Тервете (општина)|Тервете]]
| align=right|3,.687
| [[Аугсткалне (жупа)|Аугсткалне]]<br/>[[Букајши (жупа)|Букајши]]<br/>[[Тервете (жупа)|Тервете]]
|-
| nowrap="nowrap" | 100.
| [[Ваињоде (општина)|Ваињоде]]
| align=right|2,.613
| [[Ембуте (жупа)|Ембуте]]<br/>[[Ваињоде (жупа)|Ваињоде]]
|-
| 101.
| [[Валка (општина)|Валка]]
| align=right|9,.299
| [[Ерѓеме (жупа)|Ерѓеме]]<br/>[[Карќи (жупа)|Карќи]]<br/>[[Валка (жупа)|Валка]]<br/>[[Валка]] (град)<br/>[[Вијциемс (жупа)|Вијциемс]]<br/>[[Звартава (жупа)|Звартава]]
|-
| 102.
| [[Варакљани (општина)|Варакљани]]
| align=right|3,.560
| [[Мурмастиене (жупа)|Мурмастиене]]<br/>[[Варакљани (жупа)|Варакљани]]<br/>[[Варакљани]] (град)
|-
| 103.
| [[Варкава (општина)|Варкава]]
| align=right|2,.113
| [[Рожкални (жупа)|Рожкални]]<br/>[[Упмала (жупа)|Упмала]]<br/>[[Варкава (жупа)|Варкава]]
|-
| 104.
| [[Вецпиебалга (општина)|Вецпиебалга]]
| align=right|4,.161
| [[Ѕербене (жупа)|Ѕербене]]<br/>[[Инеши (жупа)|Инеши]]<br/>[[Кајве (жупа)|Кајве]]<br/>[[Таурене (жупа)|Таурене]]<br/>[[Вецпиебалга (жупа)|Вецпиебалга]]
|-
| 105.
| [[Вецумниеки (општина)|Вецумниеки]]
| align=right|8,.786
| [[Барбеле (жупа)|Барбеле]]<br/>[[Курмене (жупа)|Курмене]]<br/>[[Скајсткалне (жупа)|Скајсткалне]]<br/>[[Стелпе (жупа)|Стелпе]]<br/>[[Вале (жупа)|Вале]]<br/>[[Вецумниеки (жупа)|Вецумниеки]]
|-
| 107.
| [[Виесите (општина)|Виесите]]
| align=right|4,.133
| [[Елкшњи (жупа)|Елкшњи]]<br/>[[Рите (жупа)|Рите]]<br/>[[Саука (жупа)|Саука]]<br/>[[Виесите]] (град)<br/>[[Виесите (жупа)|Виесите]]
|-
| 108.
| [[Виљака (општина)|Виљака]]
| align=right|5,.665
| [[Куправа (жупа)|Куправа]]<br/>[[Медњева (жупа)|Медњева]]<br/>[[Сусаји (жупа)|Сусаји]]<br/>[[Шќилбени (жупа)|Шќилбени]]<br/>[[Вецуми (жупа)|Вецуми]]<br/>[[Виљака]] (град)<br/>[[Жигури (жупа)|Жигури]]
|-
| 109.
| [[Виљани (општина)|Виљани]]
| align=right|6,.409
| [[Декшарес (жупа)|Декшарес]]<br/>[[Соколки (жупа)|Соколки]]<br/>[[Виљани (жупа)|Виљани]]<br/>[[Виљани]] (град)
|-
| 110.
| [[Зилупе (општина)|Зилупе]]
| align=right|3,.353
| [[Лаудери (жупа)|Лаудери]]<br/>[[Пасиене (жупа)|Пасиене]]<br/>[[Заљесје (жупа)|Заљесје]]<br/>[[Зилупе]] (град)
|}