Разлика помеѓу преработките на „Општина Пехчево“

нема опис на уредувањето
Иако мало, ова гратче има долга и богата историја. Археолошките артефакти говорат дека на овие простори постоела населба уште во римско време во која се топела железна руда која се експлоатирала од Буковик. Според жителите, гратчето топонимот го должи токму на тие печки, односно пешчи. Во средновековието населбата била важен стопански и административен центар.
Во околината на Пехчево има траги од населби од антиката и средниот век. Во месноста Градиште или Манастириште на десниот брег на Брегалница има остатоци од римско населба. Во подножјето на Буковик во месноста Рудиште или Раковец на три километри источно од Пехчево, исто така има остатоци од големо античко и средновековна рударски населба. Во Буковик има остатоци од уште една населба од доцната античност, а во месноста Во реката - остатоци од рудник од истиот период. Во месноста населба на север од Пехчево има касно-античко село, а во кај Спиково на 4 километри источно од градот - остатоци од старохристијанска црква.
 
== Населени места ==
 
* [[Пехчево]]
* [[Негрево]]
* [[Робово (Пехчевско)|Робово]]
* [[Спиково]] ''(обновено)''<ref name="Глобус">{{нмс|url=http://www.globusmagazin.com.mk/?ItemID=CB90FF6F32412B4D9EE60971153BFBB7|title=Глобус|date=23 септември 2014|publisher=Глобус|accessdate=16 December 2017}}</ref>
* [[Умлена]]
* [[Чифлик]]
* [[Црник]]
* [[Панчарево]]
 
===Населени места ===
Општината има 8 населени места, од кои едно е градско населено место. Градот Пехчево е единственото градско подрачје во општината. Едно од нив ([[Спиково]]) било отпишано од 1967 г. но повторно населено со постојано население и признаено во 2014 г.<ref name="Глобус" />
{| class="wikitable"
|+
|}
 
== ЕкономијаСтопанство ==
 
== Демографија ==
*[[Бошњаци]] 0
 
== Општествени институцииустанови ==
 
== АдминистрацијаУправа и политика ==
[[Податотека:Council of Municipality of Pehčevo, 2013.svg|мини|лево|Совет на Општина Пехчево во периодот од 2013-2017:{{легенда|#FF0000|[[ВМРО-ДПМНЕ]] (6)}}{{легенда|#063A73|[[СДСМ]] (4)}}{{легенда|#B9B9B9|Независни (1)}} ]]