Разлика помеѓу преработките на „Казабланка (филм)“

дополнување
(дополнување)
| writer = Џулиус Епстаин<br />Филип Епстаин<br />Хауард Кох
| narrator =
| starring = [[Хемфри Богарт]]<br />[[Ингрид Бергман]]<br />[[Пол Хенрајд]]<br />[[Клод Рејнс]]<br />Конрад ВеидтВајт
| music = Хуго В. Фридхофер<br />Макс Штајнер
| cinematography = Артур Едесон
 
== Популарност ==
Големината на филмот се гледа во големиот број награди кои ова ремек-дело ги има освоено. Меѓу нив се осум номинации за „[[Оскар]]“ од кои освоил три: за најдобар филм, за најдобра [[режија]] и за најдобро [[сценарио]]. Во 1999 година, филмот бил ставен на второт место (по „[[Граѓанинот Кејн]]“), на списокот на 100 најдобри филмови, составен од [[Американскиот Филмски Институт]]. Во 2007 година, при повторното гласање, филмот „Казабланка“ се наоѓал на третото место. Во 2006 година, сценариото на „Казабланка“ било прогласено за најдобро сценарио на сите времиња, во конкуренција на 101 сценарио. Најпосле, репликата од филмот „Play it Sam, play ''As Time Goes By''“, се наоѓа на 28. место на стоте најдобри реплики на сите времиња, избрани од [[Американски филмски институт|Американскиот филмски институт]].
 
Големината на филмот се гледа во големиот број награди кои ова ремек дело ги има освоено. Меѓу нив се, 8 номинации за Оскар од кои освојува три: најдобар филм, најдобра режија и најдобро сценарио.
 
Во 1999 застанува на 2 место, е пред него само "[[Граѓанинот Кејн]]", на топ 100 листата на [[Американскиот Филмски Институт]]. Во 2007 на оваа листа "Казабланка" се наоѓа на третото место. Пред него се "Граѓанинот Кејн" на прво и "Кум" на второ место како најдобри филмови на сите времиња.
 
Во 2006 година сценариото на "Казабланка" во категорија на 101 сценарио, избрано е како најдобро за сценарио на сите времиња.
 
Репликата од филмот "Play it Sam, play "As Time Goes By"", се наоѓа на 28 место на Топ 100 реплики на сите времиња избрани од Американскиот Филмски Институт.
 
== Наводи ==
[[Категорија:Филмови од 1942 година]]
[[Категорија:Американски филмови]]
[[Категорија:Филмови на англиски јазик]]
[[Категорија:Црно-бели филмови]]
[[Категорија:Култни филмови]]
[[Категорија:Добитници на оскар за најдобар филм]]
[[Категорија:Филмови на Мајкл Кутриц]]
[[Категорија:Филмови со Хемфри Богарт]]
[[Категорија:Филмови со Ингрид Бергман]]
[[Категорија:Филмови со Курт Бојс]]