Западносибирска Низина: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
}}</ref>. Долга е 2.400&nbsp;км во правец север-југ, од [[Северен Леден Океан|Северниот Леден Океан]] до подножјето на [[Алтајски Планини|Алтајските Планини]], а широка е 1.900&nbsp;км во правец исток-запад, од [[Урал (планина)|Урал]] до реката [[Енисеј]].
 
Западносибирката Низина има осум растителни области: [[тундра]], шумовита тундрашумотундра, северна [[тајга]], средна тајга, јужна тајга, поттајгова шума, шумовита степашумостепа и [[степа]]. Животинскиот свет е присутен со голем број [[вид (биологија)|видови]]: од 107 во тундрататундрите до 278 или повеќе во шумовитата степашумостепите. Долгата река Енисеј тече во приближно јужно-северен правец во должина 3.530&nbsp;км сè до Северниот Леден Океан, каде се влева со над 20 милиони литри во секунда. Заедно со нејзината притока [[Ангара (река)|Ангара]], течението е долго дури 5.530&nbsp;км. Долината на Енисеј има улога на граница помеѓу Западносибирската Низина и [[Средносибирска Висорамнина|Средносибирската Висорамнина]]. Ледничките наноси се протегаат на југ сè до спојот на реките Об и Иртиш, наместа образувајќи ниски ридови и сртови; но, со исклучок на нив, низината е многу рамна и еднолична.
 
Зимите во низината се долги и сурови. Климата е подарктичка или континентална. Два поголеми града на ова подрачјхе се [[Сургут]] и [[Нижневартовск]].