Разлика помеѓу преработките на „Седиментна карпа“

с
Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==)
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
с (Робот: Автоматизирана замена на текст (-== Видете исто така == +== Поврзано ==))
 
* ''Хемиско потекло'', се создаваат со таложење на материјал кој води потекло од растворите на минералите во водата. Примери за вакви карпи се [[гиопс]]от, [[бигор]]от и слично.
* ''Органогено потекло'', настануваат со седиментација на остатоци од фосилни [[Организам|организми]], и тоа најчесто [[планктон]]ски. Органогени карпи се [[креда]]та, [[дијатомит]]от, [[Нумулитен варовник|нумулитниот варовник]] и слично.
== Поврзано ==
== Видете исто така ==
* [[Карпа]]
* [[Магматски карпи]]